Jozef Milan Kultúra

Folklórny súbor Liptov: Hodnotné ocenenie v Poľsku

Folklórny súbor Liptov z Ružomberka sa na prelome letných mesiacov zúčastnil jedného z najväčších medzinárodných folklórnych festivalov v Európe : "Týždeň beskydskej kultúry" v Poľsku.

Na podujatí nevídaného rozsahu sa koordinuje spolupráca piatich hlavných organizačných miest: Wisly, Žywca, Szczyrku, Oswiedcimu a Makowa Podhalanského. **Na folklónom festivale sa predstavilo 83 folklórnych kolektívov, čo pri priemernom počte 30 členov na súbor, predstavuje takmer 2500 účinkujúcich. Festival má, ako jeden z mála, i súťažné časti. Do medzinárodnej bolo zapojených 19 folklórnych súborov zo 16 krajín. **

Súťažná prehliadka bola zameraná na autentický folklór s čo najnižším stupňom štylizácie. Folklórny súbor Liptov sa do súťaže prihlásil s tanečnými a obradovými zvykmi z Liptovských Sliačov v období od Troch kráľov do konca mája v choreografiách Vojtecha a Igora Littvu. [blockquote]Po spontánnom diváckom úspechu dosiahli „Littvovci“ dva ocenenia – za obradové tance a za interpretáciu hry na pastierskych hudobných nástrojoch. Odborná porota ich ocenila aj za to, že na tejto súťaži bolo po prvý krát prezentované pásmo zamerané na jednu obec v konkrétnom časovom úseku.[/blockquote] Vedúci súboru a choreograf Igor Littva: „Ďakujem za podporu mestu Ružomberok na čele s pánom primátorom, dopravnej spoločnosti DaK Ružomberok a za náročné kostýmové vybavenie dielni súboru na čele s Emíliou Štupákovou.“ ** Začiatkom októbra 2012 sa folklórny súbor Liptov zúčastní medzinárodného folklórneho festivalu v Larnake na Cypre. "Nakoľko ide o finančne náročnejší projekt, chceme informovať o možnosti reklamnej spolupráce. Kontakty na nás je možné nájsť na www.fs-liptov.sk,"; **dodal vedúci úspešného súboru.

ruzomberok24 / Igor Littva foto: Waldemar Kompala, Poľsko

RK fs liptov
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM