Jozef Milan Kultúra

FOTO: Dušu fujary vymyslel Američan Ben

Hovorí sa, že fujara má "dušu". Kto ju chce spoznať, musí milovať..., víta návštevníka stránka spoločenstva Duša fujary, ktoré spolu s mestom a občianskymi združeniami Vlkolínec a Centrum Belanov usporiadali v sobotu kultúrne podujatie Fuj

Zakladajúcimi členmi neformálneho spoločenstva Duša fujary, ktoré vzniklo v roku 2006 v Očovej, sú traja priatelia a fujaroví nadšenci: , Dušan Holík z Očovej, Jaroslav Sloboda z Turian pri Martine a Ben Sorensen – rodený Američan. //„Fujara bola kľúčom k dobrému kamarátstvu, lebo cez ňu som sa zoznámil s mojimi priateľmi. Ben mal vlastne nápad pomenovať náš spolok Duša fujary,“ //povedal Jaro Sloboda. Ben Sorensen fujaru „vyženil“ ako svadobný dar, keď si zobral za ženu Slovenku Milku a nástroj sa stal jeho druhou veľkou láskou. V okolí Pittsburghu, kde je silná komunita Slovákov, propaguje s úspechom náš nástroj na tvorivých dielňach.

**„Spoločným cieľom Duše fujary je hlavne šíriť jej dobrého meno nielen doma, ale aj všade vo svete,“ **vysvetlil Jaro Sloboda, pretože už dávno neplatí, že je to len intímny hudobný nástroj pastierov oviec. Po zapísaní fujary do zoznamu hudobných nástrojov v organizácii UNESCO sa už dá hovoriť o „fujarovej renesancii“ a chýr o našom „kráľovskom“ ľudovom hudobnom nástroji sa rýchlo šíri do celého sveta.

V programe síce dominovala fujara a fujaristi, ale priestor dostali aj „klasické“ folklórne súbory Lúčan, Rosička,rosa z Dolného Kubína a Detský FS Liptáčik. Dobrú náladu na Vlkolínci vytvárala aj ľudová hudba z Bieleho Potoka, ktorú viedol František Milan.

zdroj: www.dusafujary.sk / ruzomberok24

RK Fujara vo VLK
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM