Jozef Milan Od Vás

FOTO: V Ružomberku už odštartovala Veľká noc

Výrobky ľudových výrobcov s veľkonočnou tematikou a praktické ukážky - pletenie veľkonočných korbáčov, zdobenie medovníkov, zdobenie veľkonočných vajíčok rôznymi technikami - to všetko ponúklo Liptovské múzeum v Ružomberku. Presvedčte sa vo fotogal

Bezmála 400 detí zo základných škôl z Ružomberka, ale aj z okolitých dedín sa prišlo pozrieť na už 8. ročník kultúrno-vzdelávacieho podujatia Veľkonočné zvyky a tradície.

V programe „Vynášanie Moreny" sa už tradične predstavili deti z Detského folklórneho súboru Liptáčik a ľudová hudba Folklórneho súboru Liptov z Ružomberka pod vedením Igora Littvu, ktorý porozprával o jarných zvykoch na Liptove. Súbor účinkoval v hodinových intervaloch, a tak celé pásmo mali možnosť vidieť všetci návštevníci tohto podujatia.

Počas celého dopoludnia mali možnosť vidieť výrobky ľudových výrobcov s veľkonočnou tematikou a praktické ukážky – pletenie veľkonočných korbáčov, zdobenie medovníkov, fintenie veľkonočných vajíčok rôznymi technikami – servítkovou či ozdobovanie drôtom, alebo odlievanie veľkonočných sviečok.

Deti videli rezbára pri práci s drevom, či paličkárku pri pletení paličkovanej čipky, mohli si ozdobiť perník cukrovou polevou, prípadne sa inšpirovať ostatnými vystavovanými predmetmi.

Svojimi výrobkami a zručnosťou sa na podujatí prezentovali aj klienti Psychiatrického oddelenia Denného stacionára Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku a žiaci zo ZŠ sv. Vincenta. Žiačka Zuzka Halušková zo ZŠ v Černovej predvádzala pletenie z pedigu.

Text: Ľubica Drusková, Liptovské múzeum v Ružomberku (organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja) Foto: z archívu LMR

RK velkonoc.zvyky
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM