Kultúra Kultúra

Fotoklub žije v meste Ružomberok 88 rokov

Fotoklub pri Liptovskom múzeu Ružomberok sa v rozširovaní a pestovaní fotografického majstrovstva dožíva deviatej desiatky svojej existencie. Jeho slávne dieťa - výstava Fotofórum - má v stredu 31.10. 2012 derniéru.

Ilustračný obrázok k článku Fotoklub žije v meste Ružomberok 88 rokov
Foto: Jozef Milan

Fotoklub patrí k najstarším fotografickým a spolkovým združeniam v meste a na Slovensku.Ponúkame vám pohľad jedného z protagonistov Fotoklubu Stanislava Surového na to, kto a čo bol a je FK.

Fotoklub svoju činnosť nikdy neprerušil

Prešiel cez viaceré spoločenské a politické systémy a jednu svetovú vojnu. V jeho radoch sa vystriedali desiatky prevažne ružomberských obyvateľov rôznych profesií. Právnik Martin Martinček, lekár Vladimír Jansík a František Odehnal i mnohí iní ostávajú navždy spojení s tvorivou fotografiou v Ružomberku. Nemožno preto nespomenúť ani Jozefa Petráša, Milana Klasa, Augustína Krošláka a samozrejme Petra Surového.

Všetky veľké iniciatívy sa zrodili vo Fotoklube

A tak je teraz medzinárodne uznávaný salón Fotofórum akýmsi symbolom všetkého fotografického v našom meste. Rovnako podobná fotosúťaž STROM a i v Ružomberku sídliaci Zväz slovenských fotografov sú výsledkom aktivít vnútri Fotoklubu. Pri vzniku všetkých takýchto zoskupení nechýbalo jedno meno nášho člena – Fedor Polóni. Jeho podnetné nápady pomohli naštartovať tieto organizácie do dnešnej podoby.

Profilácia Fotoklubu – niekoľko okruhov činností

INTERfotoPLENER je medzinárodné stretnutie fotografov. Ostatný ôsmy ročník prebehol v tomto roku s takmer 80-timi účastníkmi s bohatým kultúrnym a vlastivedným programom. Duchovno-umeleckým podujatím Stretnutie pre ŽIVOT sa Fotoklub snaží – cez dôraz na umenie – osloviť verejnosť, aby sa viac zamyslela nad hodnotou najvyššou, akou je život. Fotogaléria je tretia výrazná oblasť aktivít Fotoklubu. V Liptovskom múzeu tak Fotoklub organizuje výstavy fotografií, a to svojich členov ako aj pozvaných hostí z domova i zahraničia. Galerijný priestor pre fotografiu, aký má Fotoklub v Liptovskom múzeu, je ojedinelým svojho druhu na Slovensku.

„Dúchanie do pahreby“ vo vlastnom vnútri

Robíme si vlastné odborné vzdelávanie – RAWfotoŠKOLA, kde si skúšame rôzne žánre a spôsoby snímania. Petzvalov mapový okruh fotoklubov je súťaž, v ktorej si konfrontujeme vlastnú tvorbu so združeniami fotografov z iných miest. Jeden z najvýraznejších momentov nášho života v meste Ružomberok v spojení s fotografiou sa v nedávnej dobe stal PROFIL ružomberskej fotografie. Toto literárne dielo sme vydali ako snahu o zachytenie vývoja a stavu všetkého, čo sa okolo fotografie v našom meste udialo.

Fotografické legendy

Zásluhou podnetého a činorodého života vo Fotoklube sa môžeme dnes pochváliť takými živými fotografickými legendami ako je Ivan Svoboda (88) – rovnaký vekom ako samotný Fotoklub; František Šlachta, ktorý po výstave ku svojmu osemdesiatemu jubileu už pripravuje ďalšiu s najnovšími pohľadmi na naše mesto. Miro Cheben, aj keď odkázaný na invalidný vozík, ráta počet svojich výstav doma i v zahraničí niekde pri čísle šesťdesiat.

Prečo fotografovanie

Fotografia znamená kreslenie v čase. Technicky trvá zápis svetla na citlivý materiál – film alebo senzor – veľmi malý zlomok sekundy. Radosť, úžitok a hodnota tohto malého okamihu však môže pretrvať storočia.

ilustačné foto: Vernisáž Výstavy fotografií Stanislava RAW Surového PORTRÉTY A OSOBNOSTI (júl 2011)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM