Jozef Milan Kultúra

FS Liptov reprezentoval na Cypre. Za vlastné...

Folklórny súbor Liptov sa minulý víkend zúčastnil medzinárodného folklórneho festivalu v cyperskej Larnake pod názvom „Medieval festival 2012“. O jeho priebehu sme sa rozprávali s jeho vedúcim Igorom Littvom.

Ilustračný obrázok k článku FS Liptov reprezentoval na Cypre. Za vlastné...
Foto: Jozef Milan

POZVANIE

V máji 2012 kontaktovala FS Liptov pani Hýrešová z konzervatória v Žiline s ponukou reprezentovať mesto Ružomberok a Slovenskú republiku na medzinárodnom folklórnom festivale v Larnake na Cypre. Nakoľko sa jednalo o finančne náročnejší projekt, po osobnej konzultácii s pánom primátorom mesta Ružomberok, bola ponuka prijatá. Reprezentácia a prezentácia každého lepšieho súboru je veľmi dôležitá vec nielen pre súbor, ale aj mesto a región.

FESTIVAL

Nemožno hovoriť o folklórnom festivale, ako je z nášho pohľadu vnímaný, skôr ako o festivale umenia zameraného na hudbu. Večerný program prebiehal od piatku do nedele, každý večer jedno hodinové predstavenie. My sme vystupovali dvakrát, raz s polhodinovým a druhý krát s hodinovým programom. Celé festivalové dianie bolo sústredené do stredovekej pevnosti – hradu, na nádvorí ktorého bolo postavené montované javisko. Pre päť tanečných párov (v takej zostave súbor účinkoval) postačujúce. Nádvorie hradu s tropickými stromami vytváralo peknú kulisu na predstavenia. Celkový spôsob, ako organizácia fungovala, bol veľmi prostý. Žiadne oficiálne prijatia, žiadny sprievodca – ako by sme to asi my robili. V zásade platilo, tu je hotel, tam je pláž, a hotovo.

PREKVAPENIE

Reakcia publika bola veľmi srdečná, prakticky každý tanec a hudobný vstup bol prerušovaný potleskom. Nielen pre divákov z celého sveta, ale aj pre organizátorov sme boli veľkým prekvapením.Po opernej speváčke a spevákovi tradičných piesní z Cypru nastúpilo na javisko veľa farieb, muziky, spevu a tanca. Usporiadatelia zrejme očakávali niečo iné. Zo strany prezidenta festivalu Antoanisa Koizasa bolo možné vidieť úprimnú radosť, nadšenie bolo cítiť i z poďakovania hneď po prvom predstavení. Náš program prilákal na nádvorie množstvo divákov, ktorí stáli i po obvode hradného múru.

POZVANIA

Pri rozlúčke s prezidentom festivalu Antonisom Kaizasom nám ponúkol spoluprácu na niekoľkých podujatiach na Cypre v priebehu budúceho roka. Vysvetlil som mu, že by sme radi, všetko to ale závisí od financií. Teraz sme sa poskladali a členovia súboru boli vcelku spokojní, lebo to vnímali skôr ako dovolenku. Každý účastník zložil 256 €, navyše si hradil sám stravovanie štyri dni, ktoré sme tam boli mimo troch festivalových dní. Náš dlhší pobyt na Cypre bol ale „vynútený“ lacnejšími letenkami z Budapešti a späť.

Druhú časť rozprávania Igora Littvu uverejníme v strede budúceho týždňa. Bude nielen o možnom účinkovaní malej skupiny FS v Luxembursku, ale celkovo o možnostiach umeleckých súborov a o podpore zo strany mesta a štátu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM