Rôzne Správy

HLASUJTE: Majú naše deti študovať povinne 12 rokov, a zrušili by ste známky?

Namiesto desiatich rokov by si deti v škole mali posedieť dvanásť. Ministerstvo tiež navrhuje domáce vzdelávanie a uvažuje o rušení známkovania.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Majú naše deti študovať povinne 12 rokov, a zrušili by ste známky?
Zdroj: TASR

Desaťročnú povinnú školskú dochádzku má nahradiť povinné vzdelávanie, ktoré bude trvať 12 rokov. Deti tak začnú so vzdelávaním už v piatom roku života a skončia ako 17-ročné. S takýmto návrhom prichádza ministerstvo školstva v rámci cieľov Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktoré predkladá na odbornú diskusiu.

V návrhu sa hovorí aj o zrušení známkovania, ktoré sa ukazujú ako málo informatívny nástroj pre žiaka. „V procese hodnotenia sa znižuje dôraz na klasifikáciu žiakov pomocou známok, ktorá neprimerane podporuje porovnávanie žiakov navzájom. Uprednostňujú sa iné, opisné formy hodnotenia,“ píše sa okrem iného v návrhu.

Zmeniť sa má aj rozdelenie prvého a druhého stupňa na základných školách. Po novom by malo do prvého stupňa patriť prvých päť ročníkov a do druhého zvyšné štyri ročníky.

"Zavedením povinnosti pre 5-ročné deti absolvovať vzdelávací program na úrovni predprimárneho vzdelávania v trvaní aspoň jedného roka pred nástupom do primárneho vzdelávania sa vytvárajú nové príležitosti na optimálny rozvoj 5– ročných detí, ktoré sú dnes oveľa zrelšie ako v minulosti, ale zároveň trpia mnohé z nich rôznymi špecifickými ťažkosťami,“ uvádza v dokumente rezort školstva.

V rámci zmien by sa dieťa nemuselo vzdelávať iba v škole, ale možnosťou by bolo aj domáce vzdelávanie.

Rodičia, ktorí sa rozhodnú vzdelávať svoje deti doma, by tak mohli robiť v rámci prvého stupňa základnej školy buď sami alebo prostredníctvom vzdelávacieho experta. Garantom kvality domáceho vzdelávania by mala byť škola, do ktorej je dieťa zapísané.

Ilustračné foto, TASR

Majú naše deti študovať povinne 12 rokov, a zrušili by ste známky?
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM