Ivana Milanová Samospráva

Hlavný mestský cintorín čaká rekonštrukcia

Ružomberská radnica už v najbližších dňoch zrevitalizuje mestský cintorín, ktorý bol postavený bol v r. 1913. Rekonštrukcia si vyžiada 120.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Hlavný mestský cintorín čaká rekonštrukcia
Zdroj: TASR

Hlavný ružomberský cintorín v časti Kalvária bol založený v roku 1913 a pochovaných je na ňom takmer 200 osobností národného aj svetového významu.

„Mesto sa už v minulosti snažilo nájsť financie na jeho rekonštrukciu, no podarilo sa tak až minulý rok, keď sa v Ružomberku uskutočnilo výjazdové rokovanie vlády, kde sme získali 120.000 eur,“ povedal Michal Praženica, asistent primátora mesta Ružomberok. Prvá fáza rekonštrukcie cintorína sa podľa neho zameria na časti, ktoré potrebujú nevyhnutnú opravu.

Samospráva kompletne zrekonštruuje hlavnú asfaltovú cestu vo vnútri cintorína, opravia sa chodníky na okraji cintorína, taktiež sa vytvoria chodníky v urnovom háji. „Upravovať sa bude i prívod vody a sfunkčnia sa aj existujúce odberné miesta, rozšíri sa vodovod a namontujú sa nové odberné miesta,“ dodal. Pridaním chodníkov dôjde podľa neho aj k rozšíreniu urnového hája, malo by vzniknúť až 140 nových urnových hrobových miest.

V roku 2006 vznikla kniha s názvom Ružomberok – Hlavný mestský cintorín od Radislava Kenderu, ktorá mala napomôcť vyhláseniu ružomberského cintorína za národnú kultúrnu pamiatku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM