Jozef Milan Samospráva

Nová nočná mora pre Hrbôtov? Kameňolom!

Na ostatnom rokovaní zastupiteľstva otvorila poslankyňa za Hrboltovú Anna Šanobová problém obnovenia ťažby v lome Skladaná skala. Proti aktivitám firmy z Liptovského Mikuláša sa jednoznačne postavili obyvatelia mestskej časti, ktorí podpísanú petíciu s bezmála 500 podpismi odovzdali vedeniu mesta.

Ilustračný obrázok k článku Nová nočná mora pre Hrbôtov? Kameňolom!
Foto: Jozef Milan

Lom a stavba diaľnice

Lokalita Skladaná skala sa nachádza v blízkosti hlavnej železničnej trate medzi Hrboltovou a Švošovom. Ako uviedol portál liptov.sme.sk lom patril do minulého roka Železniciam Slovenskej republiky, ktorá pozemok s kameňolomom vlani predala. Nový majiteľ získal povolenie na banskú činnosť a kameňolom plánuje obnoviť. Vyťažený kameň chce dodávať na plánovanú výstavbu diaľnice. Ročne by mal vyťažiť 60 až 100-tisíc ton stavebného kameňa.

Nesúhlas občanov

"Obyvatelia Hrboltovej, členovia združení Zdravý domov a Radičina sú toho názoru, že vybudovanie ďalšieho zdroja prašnosti a znečistenia v Ružomberku zhorší súčasný stav, ktorý je beztak alarmujúci,“ povedala Anna Šanobová. „Pri takom množstve kameňa prejde po cestách v Hrboltovej a Švošove 60 až 70 plne naložených nákladných áut denne. Cesty nie sú na takúto záťaž vôbec prispôsobené. Okrem toho hrozí zhoršenie statiky budov, domov, poškodenie plotov,“ zdôraznila poslankyňa.

Rozpor s Územným plánom mesta

Hlavný architekt mesta Jozef Jurčo na zastupiteľstve potvrdil, že územný plán nerátal a neráta s takouto aktivitou. Bolo by to teda v rozpore s ÚP, ktorý takúto aktivitu nepovolí. Na rokovaní odznela aj informácia, že Obvodný úrad životného prostredia v Ružomberku už vydal investorovi súhlasné stanovisko na ťažbu. Vedúci oddelenia životného prostredia Vladimír Trnovský situáciu preveril a informoval, že žiadny rozhodovací proces sa neuskutočnil a ani žiadne rozhodnutie nebolo vydané. Firma požadovala stanovisko od ObÚ ŽP, zatiaľ sa má predložiť len zámer a následne sa bude k veci vyjadrovať aj mesto Ružomberok.

zdroj: tasr/ liptov.sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM