Ivana Milanová Rôzne

Hviezdy budú padať aj nad Ružomberkom, oproti minulým rokom bude aktivita dvojnásobná

Desiatky padajúcich hviezd. Čaká nás najromantickejšia noc v roku. Keď budete vo štvrtok (z 11. na 12.augusta) sledovať oblohu, nezabudnite si niečo priať.

Ilustračný obrázok k článku Hviezdy budú padať aj nad Ružomberkom, oproti minulým rokom bude aktivita dvojnásobná
Zdroj: TASR

Zažiť noc splnených prianí môžete aj v našom okrese. Ako každoročne okolo dvanásteho augusta má pre nás príroda pripravené pekné divadlo. Tento týždeň v noci zo štvrtka na piatok budeme môcť najlepšie vidieť meteorický roj Perzeíd – padajúcich hviezd.

Meteorológovia predpovedajú, že ich tento rok bude dvojnásobok. Ak budú podmienky dobré, mohli by sme pozorovať až 200 meteorov za hodinu v noci z 11. na 12. augusta.

Aj napriek tomu, že ich voláme padajúce hviezdy, ide o malé kamienky, ktoré vážia okolo jedného gramu. Vstupujú do atmosféry rýchlosťou vyše 200-tisíc kilometrov za hodinu. Pri tomto procese dosiahnu meteory teplotu až vyše 1500 stupňov Celzia, vďaka čomu sa vyparia a nedopadnú na zem.

Perzeidy sú v činnosti už od druhej polovice júla a končia až okolo 24. augusta***, pričom maximum ich aktivity tohto roku pripadne na piatkové (12.8.) popoludňajšie hodiny.

Ako uviedol Svetozár Štefeček zo Slovenského zväzu astronómov (SZA), pre vizuálne sledovanie meteorov možno využiť predchádzajúcu alebo nasledujúcu noc po maxime. „Na sledovanie tohto prírodného fenoménu si musíme zvoliť oblasť s minimálnym svetelným znečistením a horizontom bez väčších prírodných prekážok, ako sú stromy či kopce. Radiant roja, teda miesto na oblohe, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú, sa nachádza v severozápadnej časti súhvezdia Perzeus, a tak s ohľadom na jeho výšku nad obzorom i súmrak nastáva čas vhodný na pozorovanie meteorov po 23. hodine,“ uviedol Štefeček.

Zoberte teda deku, karimatku, svoju lásku a vyhľadajte si romantické miesto v prírode. Možno zažijete najromantickejšiu noc a možno sa vám splní aj nejaké prianie.

Môže Vás zaujímať:

VIDEO: Študent Katolíckej univerzity je víťazom súťaže Erasmus+

Najnovší ZOZNAM: Voľné pracovné miesta v Ružomberku, všetky na jednom mieste

Padajúce hviezdy
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM