Ivana Milanová Správy

HZS informuje: cez víkend zasahovali aj v okolí Ružomberka

Posledná sobota (2.7.) bola pre horských záchranárov náročná, začali sa prázdniny a na horách sa stalo viacero úrazov. Zasahovali v Bike parku na Maline Brde, na hrebeni Nízkych Tatier nad Lipt. Lúžnou a aj na Chate pod Borišovom.

Ilustračný obrázok k článku HZS informuje: cez víkend zasahovali aj v okolí Ružomberka
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Malinô Brdo

Dňa 2. 7. 2016 popoludní prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc z Bike parku Malinô Brdo. Počas zjazdu spadol 21 – ročný cyklista slovenskej národnosti a sťažoval sa na bolesť rebier a ramena. Po prvotnom ošetrení záchranármi HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra pokračoval zranený cyklista na odporúčané zdravotné vyšetrenie na vlastnú žiadosť samostatne.

Sedlo pod Skalkou

Tak isto v popoludňajších hodinách požiadal český turista prostredníctvom tiesňovej linky 18300 záchranárov HZS o pomoc. Pri túre po hlavnom hrebeni Nízkych Tatier si jeho kolegyňa v Sedle pod Skalkou nešťastne poranila dolnú končatinu v oblasti členka a nedokázala v túre pokračovať. Záchranári po príchode na miesto poskytli 28 – ročnej pacientke zdravotnú starostlivosť a poranenú končatinu zafixovali vákuovou dlahou. Následne ju za pomoci nosidiel UT 2000 transportovali pod Veľkú hoľu k terénnemu vozidlu HZS, ktorým bola dopravená do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Chata pod Borišovom

Vo večerných hodinách dňa 2. 7. 2016 prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 65 – ročného turistu slovenskej národnosti. Volajúci oznámil, že jeho známy má vypnutý alebo vybitý mobil a na hovory a SMS-ky nereaguje od predchádzajúceho dňa. Zistilo sa, že sa mal nachádzať na Chate pod Borišovom a smeroval na rázcestie Malý Lysec. Záchranári HZS z Veľkej Fatry sa začali pripravovať na záchrannú akciu a overovať prítomnosť muža na spomínanej chate. Uskutočnila sa taktiež lokalizácia jeho mobilného telefónu, ktorej výsledok signalizoval výskyt nezvestného mimo horskej oblasti. Krátko na to informoval oznamovateľ, že hľadaný muž je už doma a je v poriadku, preto bola pátranie zastavené.

Môže Vás zaujímať:

Ruža pokračuje v príprave: zdolala Ostravu a oslavovala v Liptovských Sliačoch

Župa hodnotila stav ciest: 29 kilometrov je v havarijnom stave. Opravy sú nevyhnutné aj na Liptove.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM