Rôzne

Iniciatíva: Nemáš 18? Nemáš šancu!

V mesiaci december a január 2013 prebieha už druhý ročník školenia zamestnancov reštaurácií a barov, ktorého témou je prevencia nalievania alkoholických nápojov neplnoletým.

Ilustračný obrázok k článku Iniciatíva: Nemáš 18? Nemáš šancu!
Foto: Zuzana Jakubičková

Organizátorom školení je združenie Fórum PSR Slovensko, ktorého členmi sú výrobcovia a importéri alkoholických výrobkov a Liga výnimočných, ktorá združuje bary a reštaurácie pripájajúce sa k myšlienke iniciatívy „Pi s rozumom“ so zreteľom na zákaz podávania alkoholu mladistvým. „Téma aktívnej prevencie nalievania alkoholu neplnoletým v baroch a iných podnikoch je práve v závere roka a silvestrovských osláv veľmi aktuálna,“ uviedol na margo načasovania školení Martin Šimunič z Fóra PSR Slovensko.

Zákon nepodávať alkohol neplnoletým je síce jednoznačný, v reálnych situáciách však jeho uplatnenie nie je vždy jednoduché. „Čašník si napríklad nemôže pýtať občiansky, aby preveril vek zákazníka,“ pripomenul Šimunič. „Stáva sa však pomerne často aj to, že príde skupina mladých, kde tí, ktorí majú nad 18 rokov objednávajú neplnoletým,“ pridal sa Martin Pučalík z Ligy výnimočných, a „nezriedka sa stáva aj to, že alkohol objedná svojmu neplnoletému dieťaťu aj rodič.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM