Správy Samospráva

Iniciatíva Stredné Slovensko dnes zablokuje severo-južný ťah

Začiatkom tohto roku vznikla iniciatíva Stredné Slovensko. Jej hlavným cieľom je urýchlená výstavba severo-južného moderného cestného prepojenia krajiny od poľských po maďarské hranice stredom Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Iniciatíva Stredné Slovensko dnes zablokuje severo-južný ťah
Zdroj: Mesto Ružomberok

Jedným zo zakladajúcich členov iniciatívy je popri Banskej Bystrici práve Ružomberok. Primátor Igor Čombor povedal, že práve alternatíva výstavby rýchlocesty R1 má prednosť pred ostatnými možnosťami. „Je to najkratšie a historicky overené spojenie. Z ekonomického hľadiska by to znamenalo oživenie celého stredného Slovenska, od juhu až po sever."

V súčasnosti je aktuálna petícia, ktorú iniciatíva Stredné Slovensko spustila s cieľom vytvoriť tlak na kompetentných na urýchlenie výstavby ciest severojužným ťahom krajiny cez Banskú Bystricu a Ružomberok.

Ďalšou aktivitou iniciatívy je aj zablokovanie cestného spojenia na trase sever-juh, ku ktorému dôjde netradične dnes, v stredu 29. novembra. Doposiaľ bývaly blokády ciest v piatok. Hlavná cesta bude nespokojnými obyvateľmi zablokovaná od 15:30 na pol hodinu pri „betónovom pomníku neschopnosti" – priechod pre chodcov v Likavke (I/59) pri bývalej reštaurácii Hubertus.

Zároveň sa v rovnaký čas zapoja do tejto protestnej akcie aj mestá na severojužnej trase – Šahy, Krupina, Zvolen a Banská Bystrica. Práve pod Urpínom sa 29. novembra bude konať Programová konferencia iniciatívy Stredné Slovensko.

„V Ružomberskom okrese nie je ani po dvadsiatich rokoch vybudovaný jediný meter novej diaľnice či rýchlostnej cesty. Zmluva na stavbu diaľnice Hubová-Ivachnová nemá od júna 2017, kedy mala byť oficiálne odovzdaná do užívania motoristom, žiadny nový zmluvný termín dokončenia. Pýtame sa teda, kedy sa konečne začne s prácami a kedy budú ukončené, pretože obyvatelia Ružomberka a okolia sú čoraz častejšie traumatizovaní neschopnosťou kompetetných v Bratislave," kladie otázku primátor Igor Čombor.

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM