Jozef Milan Samospráva

Investor diaľnice D1 dostal dvojmesačnú výnimku na obmedzený prejazd Hrboltovej

V máji minulého roka si občania Hrboltovej vynútili zmenu prístupovej cesty na stavenisko diaľnice D1 medzi Hubovou a tunelom Čebrať tak, aby ťažké vozidlá nejazdili po ich miestnej komunikácii. Investor sa napriek tomu pokúšal získať od mesta povolenie. Dostal ho len obmedzene na dva mesiace.

Ilustračný obrázok k článku Investor diaľnice D1 dostal dvojmesačnú výnimku na obmedzený prejazd Hrboltovej
Foto: Jozef Milan

Národná diaľničná spoločnosť v minulom roku poverila zhotoviteľa stavy prepracovaním prístupových ciest tak, aby doprava obchádzala Hrboltovú cez rekonštruovaný železničný prechod pri ČOV a cez nový pontónový most pod Hubovou. Investorovi sa doteraz nepodarilo tieto riešenia vybudovať, a preto požiadal o možnosť využívať cestu III. triedy cez Hrboltovú až do októbra t.r.

Občania na radnici

Vo veľkej zasadačke Mestského úradu sa v pondelok 20.apríla uskutočnilo stretnutie obyvateľov Hrboltovej s ich poslankyňou Annou Šanobovou, ktorí nesúhlasia s využívaním komunikácie III. triedy na presun ťažkej techniky. Za vedenie mesta boli prítomní primátor Igor Čombor spolu s oboma zástupcami, ďalej zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti, Váhostavu (spoluinvestor) a správy ciest VÚC Žilina. „Občania Hrboltovej argumentovali hlavne stavom komunikácie, ktorá podľa ich názoru nie je vyhovujúca z viacerých hľadísk – nestabilné podložie, absencia spevnenej krajnice, absencia chodníka pre chodcov a hlavne nedostatočnou šírkou komunikácie pre vyhýbanie dvoch väčších vozidiel. V prípade potreby zásahu rýchlej záchrannej služby alebo hasičov by mohlo dôjsť k obmedzeniu prístupu a teda aj ku katastrofe,“ informoval asistent primátora Michal Praženica.

Dvojmesačná výnimka s obmedzením

Po vyše dvojhodinovej diskusii a hľadaní riešení medzi obidvoma stranami sa primátor Igor Čombor priklonil na stranu občanov a uznal objektívnosť ich argumentov. Mesto preto vo svojom stanovisku požaduje od NDS dokončiť výstavbu náhradných prístupových komunikácií (pontónový most, železničné priecestie) do dvoch mesiacov, a následne ukončiť využívanie cesty Rybárpole – Hrboltová.

Mesto v záujme toho, aby sa úplne nezastavili práce na stavbe, súhlasí s obmedzeným využívaním cesty za niektorých podmienok, ako sú obmedzenia počas noci, víkendov, rýchlosti na 20 km/hod. a priebežného čistenia cesty. V prípade náznakov vážneho narušenia komunikácie musí byť doprava okamžite zastavená.

Zdroj: Michal Praženica, asistent primátora

D1 Hubová - Ivachnová (prejazd Hrboltovou)
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM