Jozef Milan Rôzne

Ján Figeľ v Ružomberku: Slovensko potrebuje oveľa vitálnejšiu mestskú a obecnú ekonomiku

Krajskí predstavitelia KDH diskutovali v stredu v hoteli Kultúra v Ružomberku o návrhu nového programu pre Slovensko. Prijímať ho bude februárový snem hnutia v Nitre, na ktorom KDH oslávi 25.rokov svojho pôsobenia na politickej scéne.

Ilustračný obrázok k článku Ján Figeľ v Ružomberku: Slovensko potrebuje oveľa vitálnejšiu mestskú a obecnú ekonomiku
Zdroj: Dnes24.sk

„Naše hnutie začalo vznikať hneď od novembra 1989 v čase zápasu o slobodu, demokraciu, proti komunizmu, za dominanciu práva, nie moci, za európsku perspektívu. KDH je stále tu, je vitálne a na všetkých úrovniach politiky – komunálnej, regionálnej, národnej i európskej – ho reprezentujú ľudia s mandátom od občanov,“ povedal v úvode brífingu predseda KDH Ján Figeľ.

Základom nového programu strany je vízia o krajine, ktorá viac tvorí a menej troví. „Nevymyslel som nič viac iba odkaz na Ľudovíta Štúra. Viac tvoriť, menej troviť, nezadlžovať deti, neoberať budúcnosť o to, čo jej patrí, ale naopak, tvoriť a pripravovať ju. Na to treba oveľa lepšie prostredie, aby sa oplatilo pracovať, podnikať, prevziať iniciatívu a zodpovednosť,“ konštatoval Figeľ.

Komunálna politika

Na otázku rk24, čo by strana chcela presadzovať pre také mestá a okresy ako je Ružomberok, predseda KDH povedal, že celkovo potrebujú pestovať oveľa vitálnejšiu mestskú a obecnú ekonomiku, čo znamená pracovné príležitosti, obživu a celkový rozvoj z miestneho potenciálu. „Nemôžeme zrejme očakávať ďalšie megainvestície, ako boli automobilky, skôr vytvoriť predpoklady pre využitie toho, čo Slovensko má. Napr. cestovný ruch a naše prírodné, kultúrne a historické bohatstvo,“ povedal Figeľ a dodal že, susedné Poľsko, Česko a Maďarsko majú dvakrát vyššiu intenzitu cestovného ruchu.

Konkrétne opatrenia

KDH chce presadzovať, aby majitelia menších ubytovacích kapacít, malých penziónov do 5 lôžok boli oslobodení od dane z príjmu, za predpokladu, že sú zaregistrovaní a platia miestne poplatky. Takto to robia v Poľsku alebo v Rakúsku, čím tí najslabší nie sú vytláčaní. „Okrem toho sme presvedčení, že v oblasti podnikania by pomohla znížená sadzba DPH za ubytovanie a ubytovacie služby. V susedných štátoch a tiež v Nemecku je takáto politika zavedená a intenzita turistického ruchu vďaka konkurenčnej schopnosti v cenách je vyššia,“ rozvinul programové predstavy líder strany. V závere dodal, že Slovensko by mohlo byť mocnosťou v kúpeľníctve, pretože toľko zdrojov, prameňov a rozmanitosti má máloktorá krajina. Vytvoriť štátnu politiku sa doslova žiada a z nej by mohli profitovať mnohé obce, mestá a okresy na Slovensku.

Zdroj: rk24/ tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM