Kultúra

Jedinečný tanečník Vojtech Littva je inšpiráciou pre mladých

Liptovské kultúrne stredisko pripravilo cez minulý víkend tanečnú dielňu venovanú jedinečnej osobnosti a žijúcej legende tanečného umenia Vojtovi Littvovi. Tvorivé stretnutie sa konalo v kultúrnom dome v jeho rodisku Liptovských Sliačoch.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný tanečník Vojtech Littva je inšpiráciou pre mladých
Zdroj: Dnes24.sk

„Zámerom tanečnej dielne bolo najmä vzdať poctu významnému tanečníkovi a jeho umeniu. Práve to, že medzi súčasnými generáciami tanečníkov sú obdivovatelia jeho umenia, ktorí majú chuť a nadšenie oboznámiť sa s jeho mimoriadne náročným, ale určite jedinečným tanečným prejavom, bolo pre nás veľkou motiváciou pri príprave tohto podujatia,“ povedala Michaela Košová, metodička pre tanec, folklór a voľnočasové aktivity LKS.

Teória

Lektorom tanečnej dielne bol František Morong. Teoretickej časti, kde sa účastníci oboznámili s históriou obce Liptovské Sliače a jej významnými osobnosťami sa venovali Mária Palasthyová a Alenka Balážecová. Korepetítorom dielne bol harmonikár Jozef Chovanec. Tanečná dielňa tak účastníkom poskytla možnosť spoznať obec Liptovské Sliače a lepšie pochopiť prostredie, z ktorého vzišli významné osobnosti slovenského folklóru (B. Kubánková, K. Ondrejka, H. Hulejová, J. Kubánka, A. Grelová, V. Littva).

Prax

V tanečných blokoch sa postupovalo rovnakým spôsobom. Najskôr sa tanečníci zoznámili so základnou motivikou typickou pre obec. V jednoduchých motivických väzbách a ich kombináciách sa snažili osvojiť si sliačanský tanečný štýl. V druhej časti sa už venovali práci s archívnym záznamom, jeho analyzovaniu a prepisu do tanečných celkov.

Stretnutie

Náročnú prácu na sále určite kompenzovalo osobné stretnutie s pánom Vojtechom Littvom a jeho synom Igorom. „V spoločnej debate sa podelil s mladými tanečníkmi o svoje skúsenosti, zážitky, názory a rady. Stretnutie bolo veľkou motiváciou pre všetkých účastníkov a obrovskou cťou, že pán Littva prišiel medzi nich a podporil ich v ďalšej práci,“ dodala Michaela Košová. Vojtechovi Littvovi je už druhý rok venovaná celoštátna súťaž Šaffova ostroha v kategórii A – tanečná osobnosť.

zdroj: LKS, Michaela Košová

TANEČNÁ DIELŇA - OSOBNOSŤ VOJTO LITTVA
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM