Rôzne Správy

Jesenná depresia je tu v plnej sile. Ako ju spozorujeme a ako sa s ňou vyrovnať?

Ste stále viac unavenejší a nervóznejší? Nechce sa vám komunikovať, okolie vám lezie na nervy? Nastúpila jesenná depresia.

Je po lete, dni sa skracujú, skôr je tma, počasie ráno ponúka hmly a prízemné mrazy, časy, kedy ste nemuseli siahnuť po teplejšom oblečení sú nateraz preč. So zmenou ročného obdobia prichádza u mnohých aj zmena nálad. Nemáte chuť do práce, ste nervózni, smutní a melancholickí, nechce sa vám komunikovať, cítite sa byť unavení? Vykazujete všetky príznaky jesennej depresie.

Podľa odborníkov je najhorším mesiacom október, okrem počasia sa mení aj letný čas na zimný – dni sú kratšie, slnečného svetla je menej. Vyššie spomenuté príznaky sú príčinou nášho duševného stavu, nastupuje tzv. sezónna depresia. Jej príznaky sa však dajú potlačiť či dokonca úplne odstrániť.

PREČÍTAJTE SI: Začali vám kúriť? Aj vaše radiátory potrebujú pred zimou servis

Pozitívna myseľ

Tým, že leto nahradila jeseň, že je chladnejšie a k vode sa už tento rok nedostanete, predsa svet nekončí. Dôležitým nástrojom na odbúranie príznakov depresie je pozitívne myslieť. Nebuďte nečinní, plánujte svoje aktivity. Na jeseň príroda hrá najrôznejšími farbami, je tu čas babieho leta, ktoré doprevádzajú príjemné teploty okolo 20 stupňov, stále je možnosť vykonávať vonku množstvo aktivít.

Šport

Medzi nimi aj šport. Doprajte si pri behu, futbale, tenise, korčuľovaní, bicyklovaní, fitness a pod. dostatočne veľa pohybu. Ak sa naň necítite, určite každý deň zájdite na prechádzku. Čím viac ste na čerstvom vzduchu, tým je to pre vašu psychiku lepšie.

Oblečenie, hudba

Podporte svoj duševný stav oblečením, ktoré nebude pochmúrne, ktoré je opakom farieb stále viac blednúcej a šedivejúcej prírody. Dať si na seba niečo výrazne farebné, veselé vzory, je zavše veľmi dobrou psychoterapiou.

Počúvajte pozitívnu hudbu, pustite si obľúbený film, pri ktorom sa dozaista zabavíte, obklopujte sa ľuďmi, na ktorých vám záleží.

PREČÍTAJTE SI: VIDEO: Máte slabú imunitu? Nakopnúť ju musíte už teraz + RECEPT

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM