Jozef Milan Samospráva

Jozef Horváth: Pristupujem ku Zimnému štadiónu ako ku vlastnému

V auguste 2013 podpísal bývalý primátor Ján Pavlík Koncesnú zmluvu na prevádzkovanie zimného štadióna so spoločnosťou Elit Centrum s.r.o.. Po poldruha roku spravovania ZŠ sme sa rozprávali s konateľom spoločnosti Jozefom Horváthom.

Ilustračný obrázok k článku Jozef Horváth: Pristupujem ku Zimnému štadiónu ako ku vlastnému
Foto: Jozef Milan

V januári doručil prevádzkovateľ Zimného štadióna mestu Ružomberok správu, ktorú je podľa zmluvy povinný robiť každý rok, a ktorá obsahuje súpis rekonštrukčných prác spolu s fotodokumen­táciou. Konateľ s.r.o. Jozef Horváth pre rk24 vysvetlil niektoré súvislosti.

Nepoznaný stupeň devastácie ZŠ

  • V koncesnej zmluve som sa zaviazal ku viacerým rekonštrukčným prácam, ktoré boli požadované mestom a tiež podľa osobného poznania objektu. Rozsah rekonštrukčných prác je vo veľkej miere už zrealizovaný. V prvých mesiacoch môjho pôsobenia na ZŠ sa ale ukázalo veľa vážnych nedostatkov, ktoré neboli mestom zmapované a neboli požadované v rámci výzvy na súťaž o prevádzkovateľa.

Technické normy a štandard doby

  • Oproti pôvodnému plánu rekonštrukčných prác bolo nutné ihneď riešiť problém starej dieselovej rolby, ktorá nielenže začierňovala všetky vnútorné priestory, ale predovšetkým bola zdraviu detí a dospelých škodlivá. Nehovoriac o tom, že normy takéto zariadenie už používať vôbec nedovoľovali. Po dohode s mestom som investoval 50 000,–€ do kúpy novej (stála 108 000,–€). Bolo treba vymeniť celé rozvody kúrenia, lebo staré boli zhrdzavené a v dezolátnom stave. Vymenili sme plastové okná, vchodové dvere, vymaľoval sa exteriér a z 50% aj interiér, sú položené nové podlahy, vymenená elektroinštalácia a vodoinštalácia, upravili sme asfaltovaním chodník v exteriéri, zrealizovali sme aj veľa iných vylepšení, ktoré boli realizované nad rámec zmluvy a vysoko prevýšili sumu pôvodne stanovených rekonštrukčných prác.

Komunikácia s hlavnými užívateľmi ZŠ

  • S cieľom odbúrať komunikačné bariéry som po dohode vstúpil do výboru hokejového klubu a spolupráca je nadštandardná. Vychádzam hokejovému a krasokorčuliarskemu klubu počas sezóny v maximálnej miere v ústrety. Zlepšené podmienky fungovania ZŠ sa, myslím, prejavili aj v tom, že dnes má klub už okolo 200 detí a ďalších zhruba 30 chodí na krasokorčuľovanie. Vytvárať na štadióne lepšie podmienky pre deti a mládež považujem za to najdôležitejšie a za svoj osobný cieľ. Verejnosti sme umožnili aj sobotné korčuľovanie, prevádzkujeme internetovú stránku, kde sú všetky dôležité informácie (http://www.zimnystadionruzomberok.sk/).

Najbližšie plány

  • Pokračovať v rekonštrukčných prácach tak rýchlo, ako sa bude dať, vzhľadom k tomu, že na tie máme čas len dva-tri mesiace, keď sme bez ľadu. Treba si ale uvedomiť, že ZŠ prechádza každý rok vysokou amortizáciou a udržanie vyššieho štandardu bude vyžadovať aj vyššie náklady na údržbu, ako to bolo za minulého správcu. Pristupujem ku Zimnému štadiónu ako ku vlastnému, i keď je majetkom mesta, a nemienim dopustiť, aby aj moje zdroje vyšli navnivoč.

Fotogaléria: prevádzkovateľ ZŠ

Rekonštrukcia Zimného štadióna
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM