Jozef Milan Rôzne

Kameň je poklopaný, diaľnicu na dolnom Liptove treba postaviť

Dlho očakávanú výstavbu diaľničného obchvatu metropoly dolného Liptova a okolitých obcí v utorok slávnostne otvorili v Ružomberku. Viac ako 15-kilometrový úsek diaľnice D1 Hubová – Ivachnová s 21 mostmi a dvojkilometrovým tunelom by sa mal stať realitou v roku 2017.

Ilustračný obrázok k článku Kameň je poklopaný, diaľnicu na dolnom Liptove treba postaviť
Foto: Jozef Milan

„Začiatok budovania akéhokoľvek nového cestného úseku je významná udalosť a tento je na hlavnom prepojení s Bratislavou a Košicami mimoriadne dôležitý. O tri a pol roka by si mali tunajší obyvatelia i celá motoristická verejnosť konečne vydýchnuť a využívať jeho nesporné výhody,“ uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.

Tranzitná dopravy mimo obcí a mesta

Kľúčový význam vybudovania tohto diaľničného úseku zdôraznil aj predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, pretože v dopravnej špičke tadiaľto prejde denne až 30.000 motorových vozidiel. Ružomberský primátor Ján Pavlík očakáva nielen rozvoj cestovného ruchu, zamestnanosti, prílev investorov, ale predovšetkým odľahčenie širšieho centra od tranzitnej dopravy a úzko súvisiace výrazné zníženie úrovne prašnosti.

Česko-slovenské stavebné konzorcium

Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Milan Gajdoš pripomenul veľmi náročné prírodné podmienky výstavby. Väčšina nákladov v sume viac ako 220 miliónov eur bude financovaná zo zdrojov EÚ. Zhotoviteľom bude konzorcium stavebných firiem OHL ŽS a.s.Brno a Váhostav – SK. „Stavba, ktorá je takto komplikovaná po technickej stránke, je pre nás veľkou výzvou. A my to samozrejme s našou partnerskou firmou zvládneme. Ide o prekrásne technické dielo s dvojkilometrovým tunelom a niekoľkými kilometrami estakád, ktoré sa stane zásadnou tepnou Žilinského kraja,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ OHL ŽS Michal Štefl .

súvisiaci článok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…hnova-170071 zdroj: rk24/ tasr

Základný kameň úseku D1 Hubová - Ivachnová
8
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM