Rôzne

Kampaň do volieb začína zostra: Župan podal trestné oznámenie!

Minulý týždeň sa v schránkach domácností v Žilinskom kraji objavili „Žilinské župné noviny“, ktoré podľa podozrenia predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára porušujú tlačový zákon a naplnili skutkovú podstatu trestného činu – ohovárania.

Ilustračný obrázok k článku Kampaň do volieb začína zostra: Župan podal trestné oznámenie!
Foto: Jozef Milan

„Tieto lživé noviny zverejnili tvrdenia, ktoré poškodzujú nielen moju osobu, ale aj dobré meno Žilinského samosprávneho kraja. Obrátili sa na mňa občania, aby som tieto informácie verejne dementoval a konal v zmysle platnej legislatívny. Preto som dnes podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za trestný čin ohovárania,“ vysvetlili na pondelkovej tlačovej besede Juraj Blanár. Ide o tvrdenia, že „Blanár nás zadlžil až po uši… Sľubované miliardy z eurofondov neprišli… Nezmyselný úver budeme splácať 30 rokov…“

Fakty podľa župana dokazujú pravý opak

K dnešnému dňu patrí Žilinský kraj k absolútnym lídrom v rámci Slovenska v čerpaní eurofondov. Aktuálne sú to až tri štvrtiny plánovanej sumy a v Žilinskom kraji bolo z eurofondov doteraz preinvestovaných až 1,2 miliardy eur. „Pozitívnym výsledkom efektívneho a úspešného čerpania eurofondov sú zrekonštruované námestie v obciach a mestách nášho kraja, zrekonštruované cesty, budovy škôl, domovov dôchodcov a zariadení sociálnych služieb ako aj zrekonštruované kultúrne pamiatky a inštitúcie. Sú to hmatateľné výsledky, ktoré zvyšujú kvalitu poskytovaných služieb pre našich obyvateľov,“ objasnil Juraj Blanár a dodal, že Žilinský kraj plánovanú métu 1,7 miliardy eur do roku 2016 určite dosiahne a eurofondy budú jeho prioritou i v nasledujúcom období.

„Nie je tiež pravda, že som občanov kraja zadlžil. Nikdy som vlastným prejavom vôle neprevzal úver, alebo pôžičku pre ŽSK. Podľa zákona o samosprávnych krajoch je totiž vyhradené zastupiteľstvu rozhodovať okrem iného aj o prijatí úveru, alebo pôžičky,“ dodal Blanár.

zdroj: Hana Danová, hovorkyňa ŽSK

Žilinské župné noviny
1
Galéria
Foto: Jozef Milan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM