Tlačové správy

Kandidát na primátora Michal Slašťan: Ružomberok, mesto na celý život

Kandidáti na primátorov mesta Ružomberok sa pred týždňom stretli pred kamerami Mestskej televízie v prvej predvolebnej diskusii. Ponúkame vám voľný prepis názorov a myšlienok dlhoročného poslanca MsZ a VÚC Michala Slašťana, riaditeľa Mestských lesov.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na primátora Michal Slašťan: Ružomberok, mesto na celý život
Foto: Jozef Milan

Klesajúci rozpočet (r. 2011 cca 24 mil. €, r.2014 zhruba 19 mil. €) je zapríčinený výpadkom podielových daní zo zárobkov fyzických osôb (znižovanie počtu obyvateľov) a klesajúcim výberom mestských daní či príjmov z predaja majetku. Ako tento stav zvrátiť?

  • Michal Slašťan: Pokles výšky rozpočtu je spôsobený objektívnymi skutočnosťami ako pokles počtu obyvateľov, ale aj stratou externých prostriedkov. Za môjho primátorovania v rokoch 2007 – 2010 sme boli veľmi úspešní v získavaní grantov. Opravili sme tri základné školy – Zárevúca, Kačno a Bystrická cesta, postavili sme spojnicu ciest Bottova – Bystrická cesta. Začína sa nové grantové obdobie, a preto musíme všetci zabrať. Zhrnuté: Cesta je dvojitá – príchod investorov, nové pracovné miesta hlavne pre mladých ľudí a pozemky na výstavbu nových bytových domov, resp. rodinných domčekov a potom grantová úspešnosť.

Mesto je ale dlhodobo finančne zdravé, má takmer nulovú zadĺženosť. Ak by chcelo výraznejšie investovať, má možnosť zobrať si úver. Brať v budúcom období úver, a ak áno, tak načo?

  • Som jednoznačne za úver pri investíciách do IBV alebo výstavby nových bytoviek, pretože pokles počtu obyvateľov znamená automaticky pokles podielových daní a tým nižší mestský rozpočet. Čiže, som pripravený kedykoľvek hlasovať za výkup pozemkov pre bývanie a taktiež pre príchod nového investora. Úver, ktorý sa zoberie, musí byť do centu prerátaný odborníkmi, teda aby tam bola odbornosť a skúsenosť, lebo tie peniaze sa nám veľmi skoro vrátia.

Úbytok obyvateľov. Ako ho zastaviť a naštartovať opačný trend?

  • Ružomberok má jeden hendikep, že nemá diaľničné spojenie. Kde je cesta, tam je život. Jeden profesor na architektúre mi povedal, že keď sa spojí diaľnica D1 a rýchlostná cesta R1, vznikne logistická križovatka, a vtedy dvojnásobne stúpne počet obyvateľov a budú tu logistické centrá, prídu firmy. Zoberte si Liptovský Mikuláš, kde je rozvoj vďaka diaľnici úplne iný. Takže, naštartujme všetci urýchlene veľký tlak na dostavanie D1 (mala byť v roku 2010) a prosím, nech už nikto neblokuje výstavbu R1 z juhu. Tá v podstate mohla pomaly finišovať.
  • Mám svoje kontakty a pripravených investorov; úplne otvorene, mám mandát od p.Fiľa, aby som povedal, že sem príde s projektom fabriky pre cca 300 ľudí, ale aj ďaľší investori. Ale, priemyselný park nerieši všetko ako zázračný liek; tu keď nebudú cesty, keď nebude spojenie, bude to oveľa-oveľa ťažšie.
  • Mám pripravený projekt na získanie pozemkov pod rodinné domy aj iným systémom. Príklad: Okolo priehrady Hrabova sa vykliesnil 1 ha lesa a vznikli krásne apartmány. Ak bude problém kupovať pozemky, mesto má lesy, ktoré prerastajú, tak pôjdeme týmto smerom.

Za posledné dva roky mesto vyčlenilo na výkup pozemkov pre bytovú a investičnú výstavbu 120.tis.€. Zvýšili by ste túto sumu?

  • Je to málo, a je to práve ten stimul, o ktorom by som rokoval s poslancami o zobratí úveru. Je to jeden rozvojový impluz, ktorý mesto nutne potrebuje. A možno by som takto riešil aj ten druhý variant, stavanie na vlastných pozemkoch.

Centrum mesta, vybudovanie námestia, prípadná spätná kúpa pozemkov pod Aupark?

  • Uvažovali sme, že prirodzené námestie bude v Auparku. Ja sa budem v prípade úspechu snažiť získať tieto pozemky, na ktorých by šikovní architekti spracovali víziu nového námestia. Druhá alternatíva je terajšie námestie pred Liptovským múzeom až po hotel Kultúra. Je historicky dané, že Ružomberok bohužiaľ nemá také prirodzené námestie, ako iné mestá.
  • Ja by som do opätovnej kúpy išiel, pretože ak poslanci povedali, že 800.tis.€ je veľa, tak p.Badánik úplne pokojne zaplatil 1 mil.€. Prečo? Takýto pozemok v centre mesta nestojí 100 € za m2, ale 300 a viac. Preto som toho názoru, že mesto by ho malo kúpiť, alebo spolupracovať s majiteľom. Viem si predstaviť spoluprácu s p.Badánikom, lebo som človek, ktorý spája. Nemám problém s nikým, ak je spolupráca čestná a transparentná. (krátené)

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM