Jozef Milan Rôzne

Katolícka univerzita nechce míňať peniaze na luxusné autá

Katolícka univerzita zverejnila vo vestníku verejného obstarávania výzvu na predkladanie ponúk na kúpu dvoch osobných áut vyššej strednej triedy v odhadovanej cene vyše 80.tisíc eur. Táto cena viedla médiá ku podozreniu, že škola ide minúť veľkú sumu nie racionálne a efektívne.

Ilustračný obrázok k článku Katolícka univerzita nechce míňať peniaze na luxusné autá
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk

Autá sa plánujú kúpiť pre rektorát univerzity a pre fakultu zdravotníctva. „Osobné motorové vozidlá musia byť nové, nejazdené, rok výroby musí byť zhodný s rokom ich zakúpenia, v prvotriednej kvalite a so zabezpečeným záručným a pozáručným servisom," uviedla univerzita vo zverejnenej výzve. Univerzita bude nakupovať cez elektronickú aukciu, pri vyhodnocovaní ponúk má rozhodnúť najnižšia cena.

Dôvody na kúpu nových vozov

Hovorca Katolíckej univerzity v Ružomberku Vladimír Buzna na univerzitnej webstránke vysvetľuje, že KU-čka ide v skutočnosti autá vymeniť. Staršie a opotrebované chce predať, a kúpiť nové s plánom bezporuchovej prevádzky a nižších nákladov.

V roku 2008 predchádzajúce vedenie zakúpilo pre potreby rektorátu nové Audi A6 Quattro v hodnote cca. 48 000 eur. Prevádzka a servisné náklady luxusného auta sú pre univerzitu neúnosné, preto ho súčasné vedenie chce odpredať a zakúpiť nové v strednej triede. Terajšie vozidlo VW Passat, ktoré slúži pre Fakultu zdravotníctva KU s rokom výroby 2008, už potrebuje výrazné servisné zásahy. Auto viackrát zostalo na ceste nepojazdné, naposledy v Maďarsku v máji tohto roku. Za rok 2013 boli prevádzkové náklady a servis obidvoch aut 5 500 eur. Len za prvý polrok tohto roku to už bolo 4 800 eur.

Vedenie KU predpokladá, že vďaka konkurencii sa v elektronickej aukcii napokon dosiahne výrazne nižšia cena, ako sú katalógové ceny, a ako museli byť oznámené vo vestníku verejného obstarávania.

zdroj: sita/ ku.sk; ilustračné foto: rk24;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM