Ivana Milanová Od Vás

„Keď učenie (sa) prináša radosť“

Gymnáziu sv. Andreja v Ružomberku uskutočnilo 30.11.2011 vo Veľkej dvorane Kultúrneho domu Andreja Hlinku v Ružomberku tlačovú konferenciu ako vyvrcholenie realizácie projektu Európskej únie - "Keď učenie (sa) prináša radosť".

Program začal životopisno-meditačným pásmom o Tomášovi a Františkovi Munkovcoch – Mučeníci lásky ku Kristovi, ktoré pripravili žiaci a učitelia gymnázia. Potom páter Ondrej Gábriš zo Spoločnosti Ježišovej, ktorý je vicepostulátorom procesu blahorečenia Munkovcov, predniesol krátky príhovor, v ktorom priblížil život rodiny Munkovcov.

Na Gymnáziu sv. Andreja v Ružomberku sa v období od 1.10.2009 do 30.11.2011 re­alizoval projekt „Keď učenie (sa) prináša radosť“. Projekt bol spolufinancovaný zo zdrojov EÚ (Európsky sociálny fond) v rámci operačného programu Vzdelávanie a prostredníctvom Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pre štrukturálne fondy EÚ. Súčasťou projektu boli dve aktivity: Rozvíjanie kľúčových kompetencií učiteľov pre premenu tradičnej školy na modernú a Inovácia didaktických prostriedkov, obsahu, metód a foriem vyučovania.

Vzdelávacie podujatia aktivity Rozvíjanie kľúčových kompetencií učiteľov pre premenu tradičnej školy na modernú prebiehali počas celej doby realizácie projektu, podľa možností pedagogických zamestnancov a aktuálnej ponuky. Formálnym výstupom sú osvedčenia a certifikáty, dokladujúce absolvovanie vzdelávania v rámci akreditovaných kurzov. Na vzdelávaní sa zúčastnilo 19 pedagógov školy. Na čiastkových činnostiach aktivity Inovácia didaktických prostriedkov, obsahu, metód a foriem vyučovania participovalo 23 expertov – interných pedagógov a 10 expertov – externých zamestnancov projektu, pričom vytvorili vzdelávací program (metodické listy, pracovné listy, ppt prezentácie, videotutoriály) na predmet informatika a viac ako 550 nových alebo inovovaných učebných materiálov. Do jednotlivých aktivít projektu sa zapojilo viac ako 330 žiakov školy a zakúpených bolo 2433 didaktických prostriedkov. V rámci získavania základnej počítačovej gramotnosti škola umožnila svojim študentom (v počte 40) absolvovanie testovania a získanie medzinárodne platného certifikátu ECDL.

Súčasťou niektorých čiastkových činností, resp. prepojením viacerých z nich, s uplatnením medzipredmetových vzťahov, absolvovali žiaci školy so svojimi učiteľmi exkurzie, ktoré mali priamy dopad na overenie teoretických poznatkov získaných na vyučovacích hodinách v praxi.

Zdroj: PaedDr. Kamil Nemčík, zástupca riaditeľky GSA

Ked ucenie sa prinasa radost
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM