Eliška Šándorová Správy

Keď vyrastiem, budem nostalgikom. Aké zamestnania budú hýbať svetom?

Pracovný stôl bude interaktívny, kávu nám uvarí robot, ktorému zveríte aj stavebné práce na dome a deti bude vzdelávať online-učiteľ. Budúcnosť prinesie nové pracovné výzvy. Z našich potomkov budú upcyklátori či operátori dronov.

Ilustračný obrázok k článku Keď vyrastiem, budem nostalgikom. Aké zamestnania budú hýbať svetom?
Zdroj: TASR

Aj vy ste mali v detstve jasno, čím budete? Časy, keď mnohí videli svoju budúcnosť ako požiarnici, smetiari či traktoristi, sú preč. Informačný vek spolu s technologickým vývojom menia pracovný trh za pochodu.

Podľa odhadov Eurostatu sa počet obyvateľov Európskej únie zvýši do roku 2040 na 526 miliónov, čo je o 23 miliónov viac ako v súčasnosti. Konkurencia na trhu prácu bude veľká. Aké sú profesie budúcnosti?

Technologická budúcnosť

Nie je to tak dávno, čo sekretárky celé dni ťukali do písacieho stroja, triedili objemnú poštu a varili kávu. Dnes sú z nich asistentky s vysokoškolským titulom, ktoré sa pohodlne dohovoria dvoma svetovými jazykmi. Ovládajú prácu s počítačom, sú doma na internete a sociálnych sieťach.

Informačný vek a moderné technológie menia pracovný trh. Kto sa neprispôsobí novým požiadavkám, bude mať vážny problém zamestnať sa.

"Vývoj ekonomiky ukazuje, že bude menej manuálnej práce a stále viac práce v oblasti IT, elektronických komunikácií, robotiky, s čím súvisí montáž, nastavovanie, údržba, riadenie a opravy takýchto zariadení. Napríklad existuje už aj robot na murovanie,“ vysvetľuje prognózy výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Kremský.

Dopyt bude podľa neho aj v administratívne, finančníctve, strojárstve. Firmy budú zamestnávať odborníkov na internetové a digitálne služby.

Zabúdať netreba ani na automobilový priemysel a pridružené odvetvia, keďže na Slovensku čoskoro pribudne štvrtá automobilka. Naďalej tiež platí, že koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. A teda dobre plateným.

Čítajte aj: Naučiť sa cudziu reč je brnkačka. Tridsiatnik, ktorý hovorí deviatimi jazykmi, radí, ako na to

Strieborná ekonomika

Demografický vývoj do budúcnosti je jasný: populácia starne. O tom, ako z tejto „hrozby“ urobiť príležitosť, je strieborná ekonomika. Ide o populárne označenie pre ekonomiku, kde vysokú časť spotreby vytvárajú seniori. A plniť treba aj ich požiadavky.

„Tu sú dôležité produkty ako autobusy s pohodlnejším nastupovaním, vidiecka cykloturistika bez adrenalínových aktivít, kúpeľníctvo, náboženská turistika až po služby v zdravotníctve. Do desať rokov príde k výraznému nárastu dopytu po zdravotných sestrách,“ odhaduje riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

V praxi to znamená, že nemocnice a zdravotnícke zariadenia budú musieť výrazne zvýšiť počet zamestnaných sestier, aby dokázali plniť zákonné povinnosti.

Nostalgik či odborník na jednoduchosť?

Prognózam vývoja budúcich profesií sa venujú mnohé krajiny. Kanadská štipendijná nadácia CST (Canadian scholarship trust plan) vypracovala projekt Inspired Minds, v ktorom vytipovala osem povolaní budúcnosti.

Do pätnástich rokov bude možno aj z vášho dieťaťa nostalgik. Je to v podstate bytový architekt a terapeut, ktorého úlohou bude obnoviť spomienky klientov tak, že im navrhne bývanie v súlade s obdobím, v ktorom sa cítili najlepšie.

Niektorí si budú do kolónky zamestnanie písať upcyklátor. Odpadkový dizajner bude vymýšľať nápady, ako „smetiam“ vdýchnuť život a využiť ich na niečo funkčné.

V jednoduchosti je krása i práca

Neznášate dlhé porady, nekonečné telefonáty a byrokraciu? Možno raz zmeníte remeslo a bude z vás vyhľadávaný odborník na jednoduchosť. Vašou náplňou bude pomáhať firmám zjednodušovať podnikanie, redukovať administratívu, radiť, ako obmedziť počet telefonátov a „papierovačiek“.

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Američania obdivujú našu ekokapsulu. Zdá sa im však drahá

Revolúciou do roku 2020 by malo byť štúdium cez internet, čiže z klasických sa stanú aj online-učitelia. V zozname povolaní budúcnosti nechýbajú ani operátori dronov, renovátori divočiny, telechirurgovia či pracovníci aquafarmy.

Ilustračné foto, TASR

Vynalezy a objavy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM