Jozef Milan Kultúra

Koncert u jezuitov: Hudba znela pre biskupa Tondru (†76)

Koncert duchovnej hudby v kostole Povýšenia svätého kríža bol špecifický. Muzikanti a speváci ho totiž venovali nebohému emeritnému biskupovi Františkovi Tondrovi (†76). Toho zradilo srdce a vo štvrtok ho vyprevadia do neba a pochovajú.

„Kto chce pochopiť hudbu, nepotrebuje ani tak sluch, ako srdce.“ Citátom českého dramatika a prozaika Jiřího Mahena uviedla konferenciérka Janka Bednáriková jednu z častí pravidelného koncertu Katedry hudby Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktorý z pozície poslucháča skončil úprimným potleskom postojačky pre muzikantov, speváčky Miriam Žiarnu a Martinu Prochádzkovú a univerzitný zbor Benedictus pod taktovkami Zuzany Zahradníkovej a Ivana Mráza.

Hudobný večer mal viacero zaujímavých „drobností“. V komornom súbore, ktorý viedli „prvé husle“ Tomáša Uličného a ktorý predviedol husľový koncert zo zbierky //Harmonické inšpirácie //Antonia Vivaldiho, hrali aj členovia ľudovej hudby FS Liptov Martin Lupták a Tomáš Brtko. V programe zazneli predovšetkým diela slovenských skladateľov – časti omše Mikuláša Schneidera-Trnavského, ale aj piesne františkánskeho kazateľa a hudobníka Pavlína Juraja Bajana a Antona Aschnera, huslistu a kantora vo farskom chráme v Kremnici, oboch predstaviteľov slovenskej hudby 18.storočia.

V záverečnom bloku chrámom zaznela židovská ľudová pieseň Shalom aleichem, pri ktorej Benedictus ako svoj absolventský výkon dirigovala študentka Silvia Pavligová a v samotnom finále černoský spirituál Oh Happy Day, pri ktorom nikto nemohol ostať chladný.

RK konc.kat.hudby KU
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM