Tlačové správy

Koncert vanilky, mäty, zázvoru aj karamelu: aj to môže byť whiskey

NEVHODNÉ MLADŠÍM AKO 18 ROKOV! - Nezáleží na tom, či ste whiskey gurmán alebo do sveta tohto unikátneho alkoholu ešte len vstupujete. Nový JAMESON SELECT RESERVE si vás získa zamatovo čiernym šatom, aj robustne korenistou chuťou. Započúvajte sa do jeho aromatických tónov!

Ilustračný obrázok k článku Koncert vanilky, mäty, zázvoru aj karamelu: aj to môže byť whiskey
Zdroj: Dnes24.sk

„New Yorkers are a ¬lucky bunch!“ („Tí Newyorčania sú ale šťastná banda!“), zvolal na stránkach svojej Whisky Bible 2013 renomovaný whisky znalec Jim Murray pri hodnotení novej Jameson Select Reserve. V USA, kde priaznivci írskej whiskey novinku poznajú pod menom Jameson Black Barrel, je totiž veľkou vzácnosťou, ktorej distribúcia je obmedzená výlučne na New York.

Korenistý tón, vôňu a chuť vanilky, aj decentnú trpkosť dodáva exkluzívnemu prírastku v rodine Jameson najmä zrenie väčšej časti jej komponentov v silno vypálených sudoch po Bourbon whiskey, ale aj v decentne toustovaných (opekaných) sudoch po sherry, ktoré tejto whiskey prepožičiavajú tmavší odtieň a ovocnosť. Melodický akord chuti Select Reserve dopĺňa aj obilná grain whiskey, ktorá celú chuť odľahčuje a dodáva jej prírodne nasladlý akcent.

„Vo vôni oceňujem najmä pulzujúcu korenistosť v spojitosti so sladkými tónmi zmesy sladu a jačmeňa, výnimočnosť jej pridávajú aj noty mäty a zázvoru. V chuti dominuje obilie s tónmi karamelu a záver je doslova kávovou masážou pre chuťové poháriky,“ hovorí Jim Murray.

Výnimočná rezerva

Ako teda vzniká whiskey, ktorá očarila aj znalca, akým nesporne je Jim Murray? Jameson Select Reserve je kombináciou pot still whiskey s grain whiskey small batch. Pot still whiskey je pálenka získavaná trojstupňovou periodickou destiláciou zmesi jačmenného sladu a nesladového jačmeňa, čo predstavuje celosvetovo unikátnu metódu, dokonca i na samotnom írskom ostrove – bežne sa takto totiž destiluje whiskey iba z jačmenného sladu. Grain whiskey small batch je zas destilovaná 1× v periodickej destilácií a 2× v kontinuálnej destilácií. Exkluzivita Jameson Select Reserve spočíva aj v tom, že táto obilná whiskey sa destiluje iba jedenkrát za rok a to práve pre túto reservu.

Čo je to single distillery a small batch?

Na etikete fľaše Jameson Select Reserve sa nachádza niekoľko slovných spojení približujúcich jeho zrod. Ako im rozumieť? „Všetko, čo tvorí aromatický a chuťový profil tejto whiskey, vzniklo v jedinej paliarni – Midleton Single Destillery. Práve na tento fakt upozorňuje na etikete spojenie Single Distillery. Small Batch, v doslovnom preklade malá dávka, zase znamená, že whiskey obsahuje malé množstvo obilnej whiskey, ktorá je vyrobená špeciálnym destilačným procesom dodávajúcim výslednému nápoju výnimočnú, adekvátne sladkastú chuť,“ objasňuje Jameson Ambassador Martin Rusko.

Stačí vám táto pozvánka na pravý írsky whiskey koncert?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM