Samospráva

Končí vaše dieťa deviatku? Nové učebné odbory v Žilinskom kraji

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) je v školskom roku 2013/2014 zriaďovateľom 64 stredných škôl, 1 jazykovej školy a 1 školského zariadenia (školský internát). Obdobie podávanie prihlášok na štúdium na strednej škole sa blíži.

Ilustračný obrázok k článku Končí vaše dieťa deviatku? Nové učebné odbory v Žilinskom kraji
Foto: Jozef Milan

Žiak základnej školy si okrem jednej prihlášky na strednú školu, kde sa konajú talentové skúšky, môže podať dve prihlášky na dve stredné školy, alebo na dva študijné odbory tej istej školy. Prihlášku odovzdáva riaditeľovi základnej školy, ktorú žiak navštevuje, a to do 20. februára na štúdium, kde sa vyžadujú talentové skúšky a do 10. apríla na ostatné odbory vzdelávania. Bez prijímacích skúšok môžu byť na štúdium prijatí iba uchádzači, ktorí majú záujem o učebné odbory (dĺžka štúdia 3 roky).

Nové študijné a učebné odbory

Liptov

Silná požiadavka na otvorenie študijného odboru mechanik strojov a zariadení vzišla na základe potrieb trhu práce v regióne Liptov a od samotných zamestnávateľov, podnikajúcich v oblasti strojárskej výroby v meste Liptovský Mikuláš. Otvorením študijného odboru v Strednej odbornej škole polytechnickej v Liptovskom Mikuláši bude škola v úzkej spolupráci so zamestnávateľmi pripravovať absolventov priamo pre potreby súčasnej a budúcej výroby nových klimatizačných zariadení, tepelných čerpadiel, nástrojov i tvárnenia plechov.

Novinkami v učebných a študijných odboroch budú dva experimentálne overované odbory: študijný odbor technik drevostavieb, ktorý sa bude vyučovať len v Strednej odbornej škole drevárskej v Liptovskom Hrádku a učebný odbor skladový operátor len v Strednej odbornej škole podnikania v Žiline. Základným cieľom experimentálneho overovania je príprava odborníkov pre prácu s modernou technikou a technológiou, vypracovanie metodiky, výučby, opravy, údržby technologických zariadení.

Turiec

Nové odbory v oblasti polygrafie a odevníctva ponúka Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine. Otvorením učebných odborov polygraf – knihár a krajčír – dámske odevy škola rozširuje ponuku vzdelávania, pričom vychádza z tradície učebných odborov, ktoré ponúkala vo svojom portfóliu v minulosti.

Stredná odborná škola dopravná v Martine –Priekope takisto vzhľadom na požiadavky pracovného trhu zo strany zamestnávateľov – Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. i Železnice SR, a. s. – otvára v novom školskom roku učebný odbor železničiar.

Kompletná ponuka aktuálnych študijných a učebných odborov, ktoré ponúkajú pre školský rok 2014/2015 stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK je zverejnená na webe ŽSK v linku odbor školstva a športu – možnosti štúdia.

zdroj: Hana Danová, hovorkyňa ŽSK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM