Jozef Milan Samospráva

Kontrola na Zimnom štadióne: Mesto spravuje svoj majetok povrchne!

Hlavný kontrolór mesta Ružomberok Igor Frič vykonal v októbri kontrolu správy Zimného štadióna, ktorú na základe mandátnej zmluvy vykonáva Jaroslav Spodniak - Kovox. Závažným zistením bola absencia rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva k prevádzke priestorov.

Ilustračný obrázok k článku Kontrola na Zimnom štadióne: Mesto spravuje svoj majetok povrchne!
Foto: Jozef Milan

Mandátna zmluva z roku 2003

  1. Predmetom zmluvy je správa, prevádzka a údržba Zimného štadióna Ružomberok. Kontrolou formálneho obsahu bolo zistené, že zmluva nespĺňa charakter mandátnej zmluvy podľa Obchodného zákonníka, pretože podľa nej mandatár – správca koná pri správe ZŠ vo vlastnom mene, a nie v mene mandanta – mesta. Zmluva sa menila hlavne v dodatkoch o platbách pre správcu, ktoré sa od roku 2009 znížili z takmer 83.tis. € na tohtoročných necelých 75.tis. €.
  2. Správca má podľa zmluvy vykonávať bežnú údržbu bez nároku na ďalší príspevok od mesta. To znamená napr. nátery konštrukcií a technologických zariadení, oprava omietok, klampiarskych výrobkov, maľby, nátery, ap. Mesto od správcu nevyžadovalo doklady, ktoré by preukazovali plnenie zmluvných záväzkov. Počas celej doby vzťahu boli mestom uplatnené len dve písomné upomienky. Pre plnenie záväzkov správcom chýba prevádzkový poriadok, ktorý by podrobne špecifikoval jeho úlohy pri drobnej údržbe, a to hlavne v oblasti hygieny, uvádza sa v správe z kontroly.

Kontrola Regionálneho úrady verejného zdravotníctva

Závažným zistením tejto kontroly(konanej dňa19.9.2012) bola skutočnosť, že ZŠ v tom čase nemal rozhodnutie k prevádzke priestorov. Nevyhnutným predpokladom pre jeho vydanie je aj prevádzkový poriadok, v ktorom okrem iného má byť aj spôsob a frekvencia upratovania. Správa hlavného kontrolóra v tejto súvislosti konštatuje, že tieto nedostatky svedčia o určitej povrchnosti mesta pri správe svojho majetku.

Porovnanie dotácii troch miest na ZŠ

Správa o kontrole uvádza dotácie na zimné štadióny v Liptovskom Mikuláši, Dolnom Kubíne a Ružomberku. Štadióny sú porovnateľné, dokonca ružomberský je objemovo aj plošne najväčší. Rozdiel je spôsobený hlavne v oblasti personálnych nákladov.

Mesto Výdavky Príjmy Dotácia
Lipt.Mikuláš 320 40 280
Dolný Kubín 195 60 135
Ružomberok 75 nezistené 75

Platnosť mandátnej zmluvy

Zlmuva je uzatvorená na dobu určitú 10 rokov s možnosťou uplatnenia opcie na ďalšie desaťročné obdobie. Poslanci aj na septembrovom rokovaní žiadali primátora, aby opcia nebola uplatnená a mesto vypísalo súťaž na budúceho správcu.

Kontrola na Zimnom štadióne
4
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM