Eliška Šándorová Rôzne Správy

Kontrolóri našli ďalšie nakazené poľské vajcia aj u nás. Ako čítať ich kódy?

Hoci problém s vajíčkami hlásilo vo výstražnom systéme Holandsko aj Chorvátsko, slovenskí kontrolóri nenechali nič na náhodu. A urobili dobre!

Ilustračný obrázok k článku Kontrolóri našli ďalšie nakazené poľské vajcia aj u nás. Ako čítať ich kódy?
Zdroj: TASR

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) mala informácie o výskyte vajec poľského pôvodu nakazených salmonelou v Holandsku a Chorvátsku.

Napriek tomu, že v hláseniach cez rýchly výstražný systém nebola uvedená distribúcia týchto vajec na trh v Slovenskej republike, nariadila ŠVPS SR bezodkladne vykonať úradné kontroly v centrálnych skladoch obchodných reťazcov, v maloobchodoch, veľkoobchodoch a triediarňach vajec s cieľom zistiť predaj vajec od uvedeného producenta na slovenskom trhu.

Problémový dodávateľ z Poľska

Úrad teraz overuje, či na náš trh boli dodávané slepačie vajcia od prevádzkovateľa Drobiu Wozniak SP. z.o.o., USČ PL 30225901 WE, Zylice 35A, Rawicz, 63900, Poľská republika. Nejde len o kontrolu dokumentov, ale aj fyzické preverenie vajíčok a ich označení.

"Dňa 26. 10. 2016 boli zistené palety s kódom 3PL 30221304 pred­metného výrobcu v sklade TESCO. Regionálne veterinárna a potravinová správa nariadila zákaz predaja. Na sklade zistila 19-tisíc kusov týchto vajec. Dodávateľom bola firma v Košiciach – NIG, s. r. o., Pražská 2 Košice,“ informuje dnes na webovej stránke veterinárna správa.

Regionálna veterinárna a potravinová správa vykonala kontrolu v Supermarkete TESCO Dolný Kubín. Na predajnej ploche bol zistený kód vajec 3PL30221321 v množstve 240 kusov. RVPS vydala zákaz uvádzania na trh. Vajcia s kódom 3PL30221304 už boli v predajni na základe pokynu TESCA stiahnuté, spolu 110 kusov.

Zdroj: TASR

Ako čítať označenia?

Ak patríte k tým, ktorí nenakupujú iba na základe ceny, všímajte si označenia. Číslo 1 znamená, že nosnice mali voľný výbeh. Dvojka signalizuje podstielkový chov a číslo 3 klietkový chov. Práve posledné sa u nás predávajú najčastejšie, keďže sú najlacnejšie. Za číslom nasleduje označenie krajiny pôvodu, teda najpravdepodob­nejšie SK a za tým nasleduje kód oblasti a konkrétnej farmy.

Označenie S, M či L a XL znamená hmotnostnú kategóriu vajec a rozpätie. Napríklad L je v rozpätí 63 až 73 g.

Vajíčka je potrebné skladovať špičkou dole v chladničke pri stálej teplote +5 až +18 ºC. Ak ich kupujete do zásoby a vajíčko je v chladničke dlhšie ako desať dní, treba ho prevrátiť, aby sa žĺtok neprilepil ku škrupine.

Farba žĺtka nezávisí od spôsobu chovu. Oranžovožltá je spôsobená xantofylmi, čiže látkami, ktoré sa prirodzene vyskytujú v krmive hydiny. Tá je odchovaná väčšinou na žltej kukurici, sennej múčke alebo sušenej lucerne.

Ilustračné foto, TASR

Vajcia
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM