Rôzne Rôzne

Krajský policajný hovorca vystríha: Prezúvať zimné pneumatiky, keď napadne sneh, je neskoro!

Jeseň a zima sú pre účastníkov cestnej premávky špecifické obdobia. Rituálom motoristov v zimnom období je výmena pneumatík. Nesmie sa zanedbať, pretože sa významnou mierou podieľa na bezpečnosti jazdy. Mnohí sa pýtajú, kedy je správny čas na prezutie.

Ilustračný obrázok k článku Krajský policajný hovorca vystríha: Prezúvať zimné pneumatiky, keď napadne sneh, je neskoro!
Zdroj: Dnes24.sk

Správny čas

Niektorí odborníci hovoria, že ideálny čas na výmenu zimných pneumatík nastáva, ak priemerná denná teplota klesne pod sedem stupňov Celzia tri dni po sebe. A vtedy už nad prezutím treba začať vážne rozmýšľať. Výhodou je najmä to, že v takomto období ešte netreba stráviť dlhé hodiny čakaním v servise, pretože veľa ľudí sa nechá snežením prekvapiť a prezutie nechávajú na poslednú chvíľu. S príchodom nízkych teplôt je dobré prezúvanie zbytočne neodkladať. „Okrem zvýšenej bezpečnosti je to aj poistka proti pokute, ak náhle nasneží alebo vznikne poľadovica. Zákon totiž hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky,“ informoval krajský hovorca Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

Vidieť a byť videný

V súčasnom období, keď sú zhoršené poveternostné podmienky a znížená viditeľnosť, si treba uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov motorových vozidiel, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí sú pri zrážke s motorovým vozidlom oveľa viac ohrození ako osádka vozidla. O to viac by mali dbať na svoju bezpečnosť.

ilustračné foto: rescueonline.sk;

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM