Ivana Milanová Kultúra Rôzne Správy

Ružomberok pozná svojho kráľa detských čitateľov

Kráľ čitateľov je vyhlásenie najšikovnejšieho detského čitateľa knižnice. Deti si prišli zasúťažiť, vymeniť skúsenosti a zážitky z čítania ale aj nadviazať nové priateľstvá.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok pozná svojho kráľa detských čitateľov
4
Galéria
Zdroj: kniznicark.sk

Zoberte do rúk svoju knihu. Možno sa s ňou otvorí aj vaše srdce a ďalší svet, vo vašom svete. A potom ďalší a ďalší…,“ to bola myšlienka, ktorá sa niesla celodenným podujatím 19. mája v Mestskej knižnici Ružomberok.

Už začiatkom roku 2017 boli vyhlásené propozície súťaže a základnou podmienkou pre účasť bolo zostavenie zoznamu prečítaných kníh. Úvodnou disciplínou bol test zameraný na súčasnú žánrovú detskú literatúru pripravený na základe z predmetných zoznamov prečítanej literatúry, pokračovalo sa vedomostným kvízom z oblastí života a diela štyroch slovenských autorov – Ruda Morica, Vincenta Šikulu, Márii Ďuríčkovej a Ľubomíra Feldeka. Vyvrcholením súťaže bola voľná prezentácia ľubovoľného literárneho diela, v rámci ktorej mohli nádejní králi ľubovoľne, podľa vlastnej fantázie predstaviť svojho obľúbenca. Videli sme viacero šikovne spracovaných podomácky vyrobených „kníh“, v umeleckom prednese sme vypočuli úryvky z textu, zhodnotili sme zaujímavo pripravené outfity a pomôcky.

Naše poďakovanie patrí nielen deťom, veď kráľmi sú všetci z nich, ktorí mali odvahu súťaže sa zúčastniť ale i pedagógom , ktorí ich do knižnice sprevádzali – najmä pedagogičkám zo ZŠ Andreja Hlinku, SZŠ Dotyk, ZŠ J. Hanulu Liptovské Sliače a ZS Sládkovičova. V kategórii mladších čitateľov sa víťazkou stala Kristína Babalová zo ZŠ Andreja Hlinku, za ňou sa umiestnila Jasmína Nováková a Ema Dvorštiaková zo Súkromnej základnej školy Dotyk. V kategórii starších čitateľov sa kráľom stal Klement Malíšek zo ZŠ Andreja Hlinku, za ním nasledovali Zuzanka Široňová a Dorotka Jankovičová.

Okrem vecných cien venovaných Mestom Ružomberok, boli všetci účastníci odmenení i poukážkou na ročné bezplatné členstvo v knižnici.

Výkony detí hodnotila trojčlenná porota: „Je dôležité, aby emocionálna výchova dnešných detí nebola zanedbávaná, podujatia takéhoto druhu tomu veľmi napomáhajú“, zhodli sa jej členky, dlhoročné pedagogičky Mgr. Eva Baranová a Mgr. Zlata Sršňová.

Zdroj: kniznicark.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM