Prokop Slováček Rôzne

Kvety na zjedenie. Viete, ktoré môžete použiť v kuchyni a načo?

Jedlé kvety používali už v starom Ríme, v Číne, populárne boli v Anglicku. Nové miesto si hľadajú v modernej gastronómii. Viete, ako ich môžete využiť vo svojej kuchyni?

Ilustračný obrázok k článku Kvety na zjedenie. Viete, ktoré môžete použiť v kuchyni a načo?
Zdroj: internet

Ich popularita narastá, pretože sú zdrojom vitamínov, antioxidantov, dávajú jedlám nové farby, i príchute. A je to aj zábava a návrat k prírode, pre ktoré začínajú byť jedlé kvety stále populárnejšie.

Ako ich využijete vo vlastnej kuchyni?

Baza čierna

Veľké biele bazové kvety zbierajte za slnečného počasia, aby na nich ostal peľ, ktorý je nositeľom chute. Celé ich môžete obaliť v cestíčku z vajíčka, hladkej múky a trošky soli. Osmažte do zlatista a na tanieri pocukrujte. Dajú sa jesť aj na slano.

Cukina a tekvica

Úplne rovnako ako bazové, si môžete pripraviť aj kvety cukiny. Odtrhnite ich ešte skôr ako sa začnú točiť do plodov. Obalené v cestíčku vysmažte. Kvety sa dajú čerstvé pridať aj do šalátu.

Fialka

Lístky chutia podobne ako špenát, kvety krásne voňajú a majú sladkastú chuť. Fialka oživí každý šalát. Kvietky sa dajú kandizovať, alebo zamraziť do ľadovej kocky a v lete ich pridať do osviežujúceho nápoja. Ak ich zopár hodíte do nádoby s cukrom, bude krásne voňať. Oživí, vizuálne aj chuťovo, každý lekvár.

PREČÍTAJTE SI AJ: OBRAZOM: Najkrajšie fotografie z Francúzska. Toto je úplne iný pohľad na tenisový svet

Kapucínka

Jej mladé kvety majú výraznú korenistú chuť. Rovnako aj mladé lístočky. Spoločne ich môžete použiť do zeleninových šalátov, na studené misy, alebo len tak si nimi posypať chleba s maslom, alebo nejakou inou nátierkou. Dva tri kvety denne vám pomôžu posilniť vašu imunitu. Nedozreté plody sa nakladajú a chutia ako kapary.

Ďatelina

V kuchyni sa využívajú hlavičky klasickej ružovej ďateliny lúčnej. Pridávame ich do šalátov, do studených mís. Môžete ich nasekať a posypať si pečivo či chleba s nátierkou. Napríklad s tvarohovou vytvorí príjemnú kombináciu.

Levanduľa

Vyzerá a vonia krásne, jej kvety sa však dajú aj jesť. Uplatní sa v šalátoch, pridať si ju môžete aj do dózy s cukrom. Bude krásne voňavý. Najnovšie sa začala vkladať do pohára so šampanským, alebo aj do ovocných nápojov.

Aksamietnica

Má mierne korenistú chuť a využíva sa ako šafrán. Tiež sa hodí do šalátov.

PREČÍTAJTE SI AJ: TIP NA VÍKEND: Pokus o štrúdľový rekord i majstrovská partička šach-mat

Ruža

Je nielen nádherná, ale aj chutná. Využívajú sa jej lupene. Dá sa nimi ochutiť maslo, sladké nátierky, pridávajú sa na dezerty. Lupene sa aj karamelizujú.

Púpava a sedmokráska

Dodajú každému šalátu krásnu farbu, obe sa dajú využiť na výrobu medu a sirupu. Pridávajú sa do koktejlov, ozdobiť nimi môžete chleba s maslom.

Nechtík

Krásne oranžové kvety pridávajte ako ozvláštnenie do ryže, polievok, ale dajú sa zapiecť aj do koláčov. Maslo s nechtíkom dostane zaujímavú farbu a korenistú chuť.

Kvety na zjedenie. Viete ktoré môžete použiť v kuchyni a načo?
15
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM