Jozef Milan Rôzne

Ľadový živel je hrozbou

Na tokoch v regiónoch Liptova, Oravy a Turca sa následkom extrémnych a dlhotrvajúcich mrazov tvoria ľadové bariéry, ktoré zapríčiňujú vzdúvanie hladín vodných tokov a nebezpečenstvo vzniku ľadových povodní.

Ako našu 24-ku informoval Ing. Peter Caban, námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), Správy povodia horného Váhu Ružomberok, vzhľadom na uvedenú situáciu bol vyhlásený II.stupeň povodňovej aktivity Obvodným úradom životného prostredia v Dolnom Kubíne na tokoch dolnej Oravy. Pracovníci Správy povodia denne monitorujú vzniknutú situáciu najmä na úseku dolnej Oravy (sútok Oravy a Váhu – fotogaléria) a nadlepšovaním – zvýšením odtokov z vrcholových nádrží Orava a Liptovská Mara sa snažia ľadové zátarasy postupne rozrušovať a posúvať do vodnej nádrže Krpeľany, tak aby nedošlo ku prípadnému ohrozeniu života a majetku občanov. „Ľadové úkazy a zátarasy, ktorými v dávnejšej minulosti Váh ohrozoval aj Ružomberok, sa po vybudovaní vodného diela Liptovská Mara(1975) stali minulosťou. Ľadové zátarasy vznikajú už len na sútoku s riekou Orava a na tokoch, ktoré nie sú ovplyvnené vodným dielom“, vysvetlil Peter Caban.

Starosta blízkej obce Stankovany Rudolf Baleja nás informoval o – na prvý pohľad – nevinnom namŕzaní podjazdu železničnej trate a tým znižovaní svetlej výšky, potrebnej na prejazd vozidiel v prípade, že na trati dlhšie stojí nákladný vlak a nie je možné použiť železničné priecestie. V minulosti sa stali prípady, že sa v kritickej chvíli nemohla do obce dostať sanitka s rýchlou lekárskou pomocou. Starosta veľmi oceňuje a ďakuje SVP a osobne Ing.Cabanovi za pomoc v minulých týždňoch pri sprejazdňovaní inkriminovaného miesta (fotogaléria).

RK - Ladový živel
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM