Jozef Milan Kultúra

Lampiónové sprievody sv. Martina v RK a BA

Mesto Ružomberok, Občianske združenie RosArt a Materské centrum Nevedko pripravili pre rodičov a ich ratolesti v piatok, 11. novembra 2011, lampiónový sprievod sv. Martina centrom mesta Ružomberok.

Podujatie začínalo a po samotnom sprievode končilo v Parku Štefana N.Hýroša. Zásluhou babičky a jej dvoch vnučiek z OZ RosArt sa veľký počet malých detí a ich rodičov či starých rodičov dozvedel, že sv.Martin z Tours bol skutočným človekom, žijúcim v štvrtom storočí, ktorý veľkú časť života prežil vo Francúzsku, kde zakladal farnosti a kláštory. Bol známy svojou dobročinnosťou, láskou k blížnym, najmä chudobným, a spravodlivosťou. V Európe je mu zasvätených niekoľko tisíc kostolov a kláštorov, viaceré mestá, hrady i ostrovy a iné lokality, ktoré nesú jeho meno. Jeho dobroprajnosť a obetavosť MC Nevedko vyjadrilo zbierkou hračiek s mottom „Daruj hračku chorému kamarátovi.“Hračky budú venované Detskej klinike Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok – Fakultnej nemocnici pre deti, ktoré sú na jej oddeleniach hospitalizované.

Sviatok svojho patróna sv. Martina si v týchto dňoch pripomínajú na Slovensku Spišská diecéza a Bratislavská arcidiecéza. Hnutie kresťanských spoločenstiev detí (eRko) uskutoční obdobný lampiónový sprievod pre rodiny s deťmi v rámci tradičného svätomartinského stretnutia v sobotu, 12. novembra, v Bratislave.

So sviatkom sv. Martina – 11. novembra sú spojené aj niektoré ľudové tradície, napríklad očakávanie prvého snehu – príchod sv. Martina na bielom koni. Organizátori vydarenej akcie uvítali, že sa táto pranostika – kvôli najmenším deťom v kočíkoch – nenaplnila.

Zdroj: MC Nevedko, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM