Webnoviny - Rôzne

Lekári nesťahujú výpovede ani po rokovaní s premiérkou

WEBNOVINY.SK

Prezident odporučil ministrovi zastaviť transformáciu Viac ako 2 000 lekárov svoje výpovede nesťahuje ani po utorňajšom(8.11­.2011) viac ako trojhodinovom rokovaní s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou. O tejto téme s ňou dokonca ani nehovorili. Odborári ako aj premiérka napriek tomu veria, že sa napokon dohodnú a poskytovanie zdravotnej starostlivosti nebude na Slovensku ohrozené. „Budeme rokovať, verím, že prídeme k zhode a upokojeniu situácie… My pre dohodu spravíme všetko, na to sme pripravení,“ vyhlásil po stretnutí šéf odborárov Marian Kollár.

Nebude sľubovať, čo nemôže splniť Premiérka dodala, že je v záujme vlády, aby na aktuálnu situáciu nedoplatili občania. Zároveň však dodala, že odborárom nebude sľubovať to, čo nemôže splniť. „Bolo by to nezodpovedné,“ uviedla. Radičová a lekári by sa opätovne mali stretnúť na budúci týždeň.

Premiérka s lekármi hovorila o transformácii a o raste miezd. Ako uviedla, majú spoločný cieľ, a to zracionalizovať chod slovenských nemocníc. Vláda to chcela uskutočniť prostredníctvom zmeny právnej formy zdravotníckych zariadení, odborári však boli proti, keďže sa obávali možnej privatizácie a konkurzov. Aj keď si predsedníčka vlády myslí, že terajší návrh transformácie uvedené riziká nezakladá, rozhodla sa, že si vyžiada vypracovanie analýzy, ktorá by prípadnými zmenami a doplnkami zabezpečila, aby sa takéto dve situácie za žiadnych okolností nemohli stať.

Na stretnutí sa hovorilo aj o zvyšovanie miezd lekárov. Premiérka upozornila, že pri ňom musí brať do úvahy aj ostatných pracovníkov vo verejnom sektore, ale že napríklad úspory, ktoré prinesie zákon o liekoch, je možné presunúť na rast platov zdravotníkov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM