Jozef Milan Rôzne

Lekári sa vrátia do nemocníc

(TASR) - Vláda dnes nadránom po viacerých neúspešných rokovaniach dospela k dohode s lekárskymi odbormi. Lekári by sa tak mali vrátiť do slovenských nemocníc.

Lekári však budú musieť podpísať nové pracovné zmluvy, keďže 30. novembra vypršala výpovedná lehota asi 1200 lekárom. Ako po podpise dohody avizovala premiérka Iveta Radičová, personálne oddelenia nemocníc sa otvoria už ráno a nové zmluvy sa začnú distribuovať v najbližších hodinách. „Dospeli sme k dohode, ktorú je možné vnímať ako spravodlivú,“ povedala. Poznamenala, že napriek tomu, že došlo k dohode, úsmev na tvári nemá. Dôvodom má byť to, že to bolo za cenu obrovského nasadenia lekárov, ktorí ostali v nemocniciach, ako aj veľkého napätia verejnosti, či bude zdravotníctvo fungovať. „Pevne verím, že dohodu, ktorú sme uzatvorili, naplnia nielen tí zo strany vlády, ale aj druhá strana, ktorá prišla k záveru, že toto je obdobie, kedy je čas na takúto vážnu systémovú zmenu,“ uviedla predsedníčka vlády.

Podpísanie memoranda je podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára dobrý prístup do budúcna, ani to však podľa jeho slov nezabráni odchodu slovenských lekárov do zahraničia. Ako totiž podotkol, navýšenie platov sa ani zďaleka nepriblížilo k ich požiadavkám. Avizoval, že lekári budú pozorne sledovať kroky nielen tejto, ale aj budúcej vlády v oblasti zdravotníctva tak, aby sa všetko, čo chceli zmeniť, aj zmenilo.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM