Jozef Milan Rôzne

Lesný požiar nad Vyšnou Bocou po týždni lokalizovaný

V pondelok dňa 28. 11. 2011 o 13:33 hod. bol hasičom z Liptovského Mikuláša ohlásený požiar lesa v katastri obce Vyšná Boca v okrese Liptovský Mikuláš.

Na výjazd boli vyslaní hasiči z Liptovského Hrádku a následne aj hasiči z Liptovského Mikuláša a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žilne. Na likvidácii požiaru sa zúčastňovali aj pracovníci urbariátu Vyšná Boca. Požiar sa rýchlo rozširoval kvôli silnému nárazovému vetru. Hasenie požiaru sťažovala aj znížená viditeľnosť a strmý ťažko priechodný terén. Požiar bol hasený jednoduchými hasiacimi prostriedkami a genfovakmi. Nakoľko kvôli tme, zlým poveternostným podmienkam a neschodnosti terénu nebolo možné v hasení požiaru pokračovať aj v nočných hodinách, boli hasebné práce pred 22:00 hod. prerušené až do rána.

V utorok dňa 29. 11. 2011 boli kvôli rozsahu požiaru a náročnosti jeho hasenia povolané aj ďalšie sily a prostriedky. Kvôli zložitosti požiaru bol za účelom efektívneho využitia síl a prostriedkov opätovne vykonaný prieskum požiaroviska. Na likvidácii požiaru sa zúčastňovali hasiči z Liptovského Mikuláša, Liptovského Hrádku, Martina, Dolného Kubína, zo Žiliny, z Banskej Bystrice, Brezna, z modulu leteckého hasenia Západ a aj pracovníci urbariátu. Na hasenie požiaru boli nasadené aj 3 vrtuľníky. V doobedňajších hodinách bol zriadený riadiaci štáb. Nakoľko miesto požiaru bolo pre hasičskú techniku nedostupné, hasiči museli spolu s pracovníkmi urbariátu hľadať vhodné prístupové komunikácie vedúce k požiarovisku čo najbližšie. Hasičskej technike typu PV3S sa podarilo po zvážnici dostať do 2/3 svahu, odtiaľ bolo do priestoru požiariska vytvorené cca 400 m dlhé hadicové vedenie. Pomocou kyvadlovej dopravy bola PV3S neustále dopĺňaná. Ďalšie cisterny zabezpečovali hasiacu látku pre vrtuľníky. Požiar bol hasený aj pomocou jednoduchých hasiacich prostriedkov. Vrtuľník letky MV SR vysadil na hrebeni skupinu hasičov z modulu leteckého hasenia a zabezpečoval im potrebnú logistiku. Vrtuľníky letky OS SR vykonávali hasebné práce pomocou bambivakov. Celkovo požiar hasilo 53 hasičov, bolo nasadených 20 ks hasičskej techniky a 3 vrtuľníky. Hasenie požiaru sťažoval silný nárazový vietor, nedostatok hasiacej látky a ťažko dostupný terén. Po zotmení nebolo možné v hasebných prácach pokračovať, preto boli prerušené až do rána.
V stredu ráno dňa 30. 11. 2011 bolo veliteľom zásahu po vykonaní prieskumu rozdelené požiarovisko na 4 zásahové úseky. Požiar bol hasený pomocou vrtuľníkov s bambivakmi, ktoré si dopĺňali vodu z veľkokapacitných nádrží v katastri obce Nižná Boca, jednoduchými hasiacimi prostriedkami, genfovakmi, voda bola dovážaná aj cisternami, od ktorých viedli cez les na požiarovisko hadicové vedenia. Vrtuľníkom bolo na hrebeni vysadených 30 hasičov a postupne bolo dovezených 19 vakov s objemom 2 000 litrov. Vrtuľníky zhodili na požiarovisko vodu z bambivakov 98×. Na hasení požiaru sa zúčastnili okrem hasičov zasahujúcich v predchádzajúce dni aj hasiči z Tvrdošína, Malaciek, hasiči z modulu leteckého hasenia Stred a Východ, členovia obecného hasičského zboru Bobrovec a lesní robotníci. Po zotmení bolo potrebné hasebné práce ukončiť. Celkovo bolo na likvidáciu požiaru nasadených 89 hasičov, 24 ks hasičskej techniky a 5 vrtuľníkov.
Vo štvrtok dňa 1. 12. 2011 bolo na požiarovisku 91 hasičov a na likvidáciu požiaru bolo nasadených 5 vrtuľníkov. O 09:50 hod. bol obvod požiaru 8,1 km a plocha požiaru 140 ha. Požiar sa podarilo lokalizovať o 15:05 hod.
Momentálne sa na požiarovisku nachádza približne 80 hasičov. Pokračuje sa v hasiacich prácach, hasiči dohášajú lokálne ohniská. Na hrebeni je práve vykonávaný prieskum. Po vykonaní prieskumu veliteľ zásahu rozhodne, či je potrebné nasadiť aj vrtuľníky. Vrtuľníky sú pripravené a čakajú na povel. Uhasenie požiaru závisí aj od poveternostných podmienok, ale zatiaľ to vyzerá tak, že sa nám požiar podarí uhasiť už dnes.

Spracoval: kpt. Ing. Miroslava Ondrichová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline

Poziar V.Boca
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM