Tomáš Batiz Rôzne

Nabral odvahu a odišiel za hranice: Rozhovor s Liptákom Denisom, ktorý študuje na prestížnej škole v Dánsku

Rodák z Liptova sa v minulom roku rozhodol, po ukončení gymnázia, študovať na prestížnej vysokej škole v Dánsku. V rozhovore pre našu redakciu vám prezradí, ako ušetriť v jednej z najdrahších krajín na svete, ale porozpráva aj o tom, prečo sa oplatí študovať v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Nabral odvahu a odišiel za hranice: Rozhovor s Liptákom Denisom, ktorý študuje na prestížnej škole v Dánsku
Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí z vás isto rozmýšľajú o štúdiu na vysokej škole. Oplatí sa ostať na Slovensku, alebo vycestovať do zahraničia? Podobnú otázku si v roku 2015 položil aj Lipták Denis, ktorý sa spomedzi viacerých škôl rozhodol pre kráľovskú zem v Škandinávii – Dánsko.

V Dánsku si už skoro rok, ako doposiaľ hodnotíš svoje rozhodnutie?

Dánsko je krajina, plná širokých možností vo všetkých smeroch. Jednou z nich je nepodmienečne aj školstvo a pre mňa osobne dosť významný šport. Prvýkrát som navštívil toto severské kráľovstvo zhruba dva roky dozadu, keď som dostal ponuku trénovať s dánskym rýchlokorčuliarskym tímom. Práve kvôli tejto návšteve som si dokázal urobiť obraz o tejto krajine. Stačí sa prejsť ulicami Kodane a vidieť bezstarostných Dánov. Ľudia sú tu šťastní. 
Po zvážení všetkých kritérií som sa rozhodol pre Dánsko, ako pre môj domov, na najbližšie roky.

Na Slovensku je dnes top témou školstvo. Z tvojho pohľadu je lepšie študovať v zahraničí, alebo ostať doma?

Študujem na univerzite v Kodani, ktorá je zameraná na technológie a informatiku. Pre tých čo by si chceli potrápiť jazyk tu je celý názov: KEA – Københavns Erhvervsakademi. Momentálne som v druhom semestri v odbore copmputer science. Hlavný rozdiel je v štýle učenia. Vyučovanie je zamerané skôr na prax, ako na memorovanie poučiek a učenia sa nepotrebných veci. Počas štúdia musíte absolvovať povinú prax vo vašom obore. Dokážete nazbierať nove skúsenosti, nové kontakty a často krát aj vašu pracú.

Ďalšia dosť podstatná vec je, že vybavenie škôl je na vysokej úrovni. Tiež máte možnosť prísť s vlastným start-UPom, myšlienkou, na ktorej môžete pracovať a škola vás podporí, poskytne vám potrebne vybavenie a aj priestory. Univerzita taktiež umožňuje zapojiť sa do celosvetových projektov a precestovať rôzne kutý sveta, keďže vám to hradí škola.

Voľný čas popri škole?

Študentské vyžitie je tu tiež bohaté. Na každej univerzite sú piatky v podobe beerpongových turnajov, piatkových barov, alebo študentskej party, keďže každá škola ma vlastný bar, kde sa dá zaobstarať napoj podľa svojej chuti za dobré ceny. Skoro každý víkend sa dá zájsť na dáky super koncert, kultúrnu udalosť, alebo sa len prejsť ulicami Kodane. Pokiaľ nie ste piatkový typ, tak si pokojne môžete zájsť do niektorej z knižníc a jednoducho sa tam učiť.

Prečo by budúci vysokoškoláci mali preferovať štúdium v zahraničí?

Keďže Slovensko patri do Európskej únie, tak máme možnosť bezplatného štúdia, na rozdiel od Američanov alebo Aziatov , ktorí musia platiť za formu tohto vzdelania pomerne vysoké peniaze.
 Určite by som odporučil každému vyskúšať štúdium v zahraničí, predsa za to nič nedáte, ak nehladíte len úzkoprso na peniaze. Nazbierate nespočetné množstvo skúsenosti a životných lekcií, ktoré môžete využiť neskôr v živote.

A čo jazyk, ako si sa vyrovnal s týmto problémom?

Maturoval som na gymnáziu z angličtiny na úrovni B2, čo na začiatok celkom bolo v pohode.

Angličtinu vedel, ale musel sa prispôsobiť. „Každodenný stereotyp vás prinúti si angličtinu osvojiť, keďže ju používate neustále. V škole sa stretávam s rôznou úrovňou angličtiny, pretože triedy sú zostavené zo zahraničných študentov. V mojej triede sa môžete stretnúť s naozaj širokým spektrom národnosti od Američanov až po Číňanov,“ odpovedal na otázku jazyka.

Čo hovoríš na vyššie ceny v Dánsku?

Ceny sú tu neporovnateľné vyššie, ale tak isto aj platy. Keď sa tak zamyslím, tak obyčajný Dán si môže toho dovoliť ďaleko viac ako Slovák, keď sa dá do pomeru príjem s výdavkami.

„Výrazne drahšie sú tu len služby a cestovne, inak keď viete nakupovať, tak si dokážete lacno zaobstarať potraviny. V Dánsku sa napríklad dajú cez aplikáciu nájsť reštaurácie, ktoré ponúkajú po záverečnej hotové jedlá za zlomok ceny. Na druhej strane práve kvôli cenám som si musel nájsť prácu, ale nemáte sa čoho báť, pretože každá minca má dve strany,“ poradil skvelý tip Denis.

Ako študent mám možnosť požiadať o štipendium takzvané SU, čo je približne 800-eur. Musím, ale splniť niekoľko podmienok, ako odrobiť minimálne 43 hodín mesačne. Za ten čas čo som tu som si 
preskákal rôznymi prácami od podradných po tie lepšie, ale vždy treba niekde začať. Momentálne pôsobím vo firme ktorá ma na starosti zabezpečenie akcii, ako sú rôzne kongresy bánk, výstavy a podobne. Naposledy som robil logistiku pre celosvetovú exhibíciu spoločnosti DELL, ktorá predstavila svoje najnovšie servery, výpočtové techniky a novinky.

Ako často sa vraciaš domov na Liptov?

Domov sa vraciam veľmi rad, pretože sa nedá zaprieť, že som chalanisko z pod hory, takže mi chýba celkom dosť naša príroda. Vždy sa teším na rodinu, mojich kamarátov a psa. Nanešťastie nemám toho času navyše, keďže sa musím venovať štúdiu, práci a trénovaniu. Prvýkrát sa mi podarilo prísť domov po siedmych mesiacoch aspoň na pár dní cez Vianoce.

Pozrite si študenta Denisa, ktorý štúduje v zahraničí: Beh cez nádherne Dánsko
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM