Jozef Milan Kultúra

Liptovské múzeum je znovuotvorené. Mesto papiera získalo vynovenú expozíciu histórie jeho výroby

V piatok 17. apríla sa po rozsiahlej rekonštrukcii uskutočnilo slávnostné znovuotvorenie Liptovského múzea v Ružomberku. Sídelná budova z roku 1937 má nové okná, rekonštruované vstupy a fasádne prvky. Obohacujúcou zmenou je aj nová podoba expozície papierníctva na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Liptovské múzeum je znovuotvorené. Mesto papiera získalo vynovenú expozíciu histórie jeho výroby
Foto: Jozef Milan

„Tieto pomerne rozsiahle rekonštrukčné práce sa začali v septembri minulého roka. Z pozície zriaďovateľa sme ich podporili sumou takmer 150.000 eur. Teší nás, že sa to podarilo za krátky čas úspešne zrealizovať,“ uviedla riaditeľka Odboru kultúry a cestovného ruchu Úradu Žilinského samosprávneho kraja Zuzana Kmeťová. Riaditeľ Liptovského múzea Martin Krupa pripomenul, že z vlastných prostriedkov financovali nákup okenných žalúzií, maľovanie a opravy vstupného schodiska. „Zároveň sme s finančnou podporou tunajšieho papierenského koncernu reinštalovali expozíciu histórie výroby papiera na Slovensku,“ doplnil riaditeľ (fotogaléria).

„Expozícia Papierníctva prešla výraznou rekonštrukciou, pri ktorej sa menili elektrické rozvody a parkety prešli výbrusom. Celý priestor sa vymaľoval a na okná sa nalepili fólie s motívom priesvitok. Umiestnili sa sem papierenské valce a rôzne prístroje používané pri ručnej a priemyselnej výrobe papiera. Expozícia získala nové vitríny a digitálne spracovanie, ktoré si bude môcť návštevník spustiť na dotykových obrazovkách.“

Expozície LMR sú (až na jednu) znovu prístupné

Stále expozície LMR v hlavnej budove v Ružomberku, ktoré boli z dôvodu rekonštrukčných prác dočasne uzatvorené, sú teda počas návštevných hodín opäť prístupné. Predbežne zostáva uzatvorená expozícia archeológie Liptova, ktorá si s ohľadom na náročnosť reinštalačných prác vyžaduje dlhšie obdobie na ich vykonanie.

zdroj: LMR/ tasr/ rk24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM