Rôzne

Liptovské múzeum v Ružomberku dostáva po rokoch nový šat

V Liptovskom múzeu v Ružomberku sa po asi osemdesiatich rokoch uskutoční prvá výmena okien a ríms hlavnej budovy . Historická budova tak nadobúda po mnohých rokoch nový šat a obnovený vzhľad.

Ilustračný obrázok k článku Liptovské múzeum v Ružomberku dostáva po rokoch nový šat
Zdroj: Dnes24.sk

Zhotoviteľom realizačného projektu je firma SOAR, spol. s r.o. V súčasnosti prebiehajú práce súvisiace s výrobou okien. Samotný projekt budovy bude prebiehať v dvoch fázach. Cieľom opravy je výmena všetkých okien na celom objekte od suterénu až po samotné expozície. Práve stále expozície sú najproblematic­kejšou časťou rekonštrukcie. Nakoľko sa v nich nachádzajú vzácne zbierkové predmety, príprava týchto miestností bude veľmi náročná. Expozície budú pre návštevníka z tohto dôvodu neprístupné.

Prvá etapa opráv predstavuje výmenu okien, a s tým súvisiace klampiarske práce. Po dohovore s pamiatkovým úradom a architektom budú okná ošetrené hnedým lakovým náterom a parapety šedou matnou farbou. Stanovený termín ukončenia prvej etapy je 31.12. 2014. Druhá etapa opráv predstavuje pokračovanie v rekonštrukcii do 31.12. 2015.

Celkové finančné náklady na rekonštrukciu predstavujú sumu 149 645,04 €. Liptovské múzeum tieto finančné prostriedky získalo od zriaďovateľa Žilinského samosprávneho kraja. Rekonštrukcia budovy Liptovského múzea tak prispeje k efektívnejšiemu hospodáreniu, ako aj zveľadeniu výrazu tejto významnej inštitúcie v priestore mesta Ružomberka.

text a foto: Liptovské múzeum v Ružomberku, Michal Pindura

Výmena okien
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM