Jozef Milan Kultúra

Liptovské múzeum v Ružomberku oslávi storočnicu

Liptovské múzeum v Ružomberku spolu so svojimi návštevníkmi si bude počas celého roka 2012 pripomínať sté výročie založenia. Redakcia Ružomberok24 vás preto bude, váž.naši čitatelia, v priebehu roka zoznamovať s jednotlivými pracoviskami a expozíci

Liptovské múzeum v Ružomberku (LMRK) je príspevkovou organizáciou Žilinského samosprávneho kraja. Má vlastivedný charakter a jeho výskumnú a zbernú oblasť tvorí územie celého Liptova , kde má svoje pracoviská a expozície. Prioritnou úlohou múzea je starostlivosť o zbierkový fond, ktorý tvorí vyše 190 000 zbierkových predmetov. Súčasťou Liptovského múzea je Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku, NKP Čierny Orol v Liptovskom Mikuláši a ďaľšie expozície : Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, Archeologické múzeum v prírode NKP Liptovská Mara – Havránok, Roľnícky dom Vlkolínec, expozícia Liptovská Maša, Banícky dom Vyšná Boca, Hrad Likava, Rímsko – katolícky kostol Všetkých svätých v Ludrovej – Kúte. Liptovské múzeum v Ružomberku disponuje rozsiahlou knižnicou sprístupnenou odbornej a laickej verejnosti na prezenčné štúdium.

Liptovské múzeum v Ružomberku v roku 2011 navštívilo 169 848 návštev­níkov. Počas celého roka mali návštevníci možnosť navštíviť 33 expozícií, v ktorých múzeum pripravilo 60 výstav, 433 kultúrno-výchovných a vzdelávacích aktivít a 64 programových podujatí.

Liptovské múzeum v Ružomberku sa v dňoch 19.1. – 20.1.2012 zúčas­tnilo medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2012 v Bratislave, kde v stánku Žilinského samosprávneho kraja prezentovalo hrady žilinského kraja. V rámci programu pasovalo viacero významných hostí do šľachtického stavu. Jedným z nich bol aj ružomberský primátor, ktorý sa po pasovaní stal členom šľachty liptovskej.(fo­tografia č.2 v galérii).

V rámci kreatívneho programu Múzeum pre seniorov, ktorý LMRK ponúka už od minulého roka, sa v pondelok(23.1.) zišli dámy na druhom tohoročnom neformálnom stretnutí pri šálke čaju. Témou tvorivej dielne bola práca s drôtom, ktorú viedla skúsená a známa ružomberská drotárka pani Eva Biarincová. Po zvládnutí základnej techniky opletania s drôtom si každá z účastníčok oplietla svoje veľkonočné vajíčko. Nakoľko táto technika prítomné dámy veľmi zaujala, **na budúcom stretnutí – 13.2.2012 o 9­.00 hodine **- v Liptovskom múzeu sa pod vedením pani Biarincovej budú vytvárať drobné drôtené šperky, prstienky, náramky, valentínske srdiečka, vajíčka… – podľa záujmu účastníčok. Múzeum pre seniorov je program, na ktorý môžu prísť nielen „stále a pravidelné“, ale aj nové záujemkyne či záujemcovia. Nové tváre budú v múzeu vždy vítané.

Zdroj: LMRK Foto č.2: Žilinský samosprávny kraj

Lipt.muzeum v RK
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM