Jozef Milan Kultúra

Liptovské múzeum v Ružomberku - vydavateľ ocenenej knihy Petra Víteka Prvá svetová vojna a Liptov

Pri príležitosti 100. výročia vypuknutia prvej svetovej vojny Liptovské múzeum v Ružomberku vydalo knihu Prvá svetová vojna a Liptov. Publikácia autora Petra Víteka získala prestížne ocenenie Slovenskej historickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.

Ilustračný obrázok k článku Liptovské múzeum v Ružomberku - vydavateľ ocenenej knihy Petra Víteka Prvá svetová vojna a Liptov
Zdroj: Dnes24.sk

Kniha získala cenu Slovenskej historickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied v kategórii populárno-náučných prác. Autor si prevzal cenu spolu s riaditeľom Liptovského múzea Martinom Krupom. „Toto ocenenie si vysoko vážime. Je vyjadrením kvality a dobre nastavenej cesty vydávania odborných publikácií a zamerania odbornej a vedecko-výskumnej činnosti, či spolupráce s odbornými inštitúciami. Uznanie od vrcholného reprezentatívneho grémia vnímame ako potvrdenie správnosti zvolenej koncepcie," uviedol Martin Krupa. Cenu autorovi odovzdali predseda Slovenskej historickej spoločnosti Dušan Kováč a predsedníčka komisie pre výber nominácií na cenu SHS Eva Kowalská. Slávnosť sa uskutočnila 18.júna t.r. v Univerzitnej knižnici v Bratislave v rámci podujatia Historia Magistra.

Plodný bádateľ liptovských dejín

Autor knihy Peter Vítek má na svojom konte viac ako 60 publikácií z rôznych oblastí dejín Liptova. Podklady k napísaniu knihy o prvej svetovej vojne získaval niekoľko rokov. V matrikách a rôznych archívoch sa mu podarilo vypátrať údaje o padlých, či legionároch z Liptova. Z archívnych fondov Štátneho archívu v Bytči získal cenné informácie najmä o udalostiach a živote ľudí v zázemí. Svoje bádanie doplnil aj štúdiom prameňov v štátnom archíve v Liptovskom Mikuláši a údajmi z rôznych dobových, ale aj novších publikácií. Celý text je bohato doplnený odkazmi na pramene a odbornú literatúru a najmä na doposiaľ nepublikované fotografie zo zbierok Liptovského múzea v Ružomberku.

Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja; titulná fotografia zľava: Dušan Kováč, Peter Vítek a Martin Krupa;

Kniha Prvá svetová vojna a Liptov
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM