Ivana Milanová Rôzne

Liptovské Vianoce s Liptovom

V rámci podujatí mestského adventného kalendára sa nezabudlo ani na najlepší ružomberský folklórny súbor Liptov. Centrum mesta prebudil v utorkový podvečer (20.decembra) ich vianočný program s tradičnými piesňami, veršovačkami a ukážkami ľudových zv

Naozaj, Liptov patrí medzi najlepšie folklórne súbory nielen v okolí nášho mesta, ale aj Slovensku. Úspešne nás reprezentuje i v zahraničí. Výnimočným je práve preto, že má ako jeden z mála širokú základňu pokračovateľov v Súkromnej základnej umeleckej škole ľudového tanca a hudby. Škola funguje od roku 2008 so sídlom v bývalom „Čedoku“. Má štyri ročníky a dva ročníky prípravky, všetko pod vedením riaditeľa Igora Littvu.

Pod vianočným stromčekom sa predviedli v programe „Keď sa Kristus Pán narodil“ všetky ročníky okrem prípravkárov a začali pekne od začiatku. Od stvorenie sveta a prvého hriechu, až po narodenie malého Ježiška, ktorému prišli pastieri vzdať poklonu na výzvu anjela. Ku jasličkám mu položili svoje dary: klobásu, čo sa do nej štyria valasi opášu, takú hrudu syra, ako je tá hus sivá a také jabĺčko, ako je celé pastierovo srdiečko. Potom sa Božiemu synovi mohli prísť pokloniť aj pútnici z dlhej cesty. Boli to králi. priniesli vzácne dary a celá pospolitosť sa tešila z malého dieťatka.

Škola má okrem tanečnej zložky aj hudobnú a spevácku. Najobľúbenejším nástrojom je píšťaľka, na ktorej zahralo päť švárnych chlapcov so sprievodom ľudovej hudby Liptov. Žiaci ovládajú hru na viacero druhov píšťaliek a zvládajú aj melódie vo viacerých hlasoch. Vystúpenie robí zaujímavejším nástroj, na ktorý naši predkovia hrali už v 12. storočí – drumbľa. K tomu spevy kolied v podaní mladých sólových speváčikov. Všetky námety vianočných zvykov a piesní pochádzali z okolitých dedín: Hubovej, Švošova, Černovej a Liptovských Sliačov.

Vianoce sú už naozaj za dverami a každému dobre padlo na chvíľu sa v zhone rýchlych dní zastaviť, dať si teplý punč, podebatovať s priateľmi a zaspomínať v príjemnej spoločnosti našich kolied a tradícií.

Pri strom?eku fs Liptov
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM