Tomáš Batiz Rôzne

Liptovskí družstevníci s dobrou správou: Slováci sa vracajú ku kvalite!

Najväčší slovenský pestovateľ sadbových zemiakov Poľnohospodárske družstvo so sídlom v hornoliptovskej obci Smrečany prezradil nové trendy slovenských konzumentov ale najmä drobných pestovateľov. Niečo sa pohlo.

Ilustračný obrázok k článku Liptovskí družstevníci s dobrou správou: Slováci sa vracajú ku kvalite!
Zdroj: TASR

Jedno z najväčších družstiev na Slovenesku sa chystá počas tohto roka vysadiť zemiaky približne na 76 hektároch, množstvo je porovnateľné s minulým rokom. Oproti dávnej minulosti však pestovanie zemiakov enormne pokleslo.

„Tento rok je pre nás na predaj veľmi zaujímavý, darí sa nám predávať veľa sadby. Ľudia sa postupne vracajú k pestovaniu ovocia a zeleniny vo svojich záhradkách. Pestovatelia prichádzajú aj na to, že keď od nás nakúpia kvalitné sadbové zemiaky a dodržia správne pestovateľské postupy, môžu očakávať slušnú úrodu,“ povedal lavný ekonóm PD Milan Vozár.

Na poliach sa podľa neho už od jesene pracuje a pripravujú sa na sadbu viacerých odrôd zemiakov. Na prvoproducentov zemiakov je vyvíjaný veľký ekonomický tlak.

„Liptov bol zdrojom pestovania zemiakov, bežne sa tu pestovali na 2500 hektároch, dnes len na 150 hektároch. To všetko vzniklo preto, že pestovanie zemiakov je už neekonomické, a tak podniky prechádzajú na pestovanie tržných plodín. Aj u nás sa pestuje veľká väčšina repky olejnej, približne na 200 hektároch,“ upozornil predseda PD Ján Janíček.

Voľba repky olejnej nie je náhodná, jej využitie je veľké. „Je to zaujímavá tržná plodina. Nie je problém s jej odbytom, je možné ju objednať v slušných cenách a je o ňu stále záujem. Tiež zatiaľ nebol pri repke problém s platbami,“ doplnil Vozár.

Poľnohospodárske družstvo Smrečany sa venuje rastlinnej aj živočíšnej výrobe. Majú viac ako 1000 kusov hovädzieho dobytka, oviec a koní. Obhospodarujú 2400 hektárov pôdy, približne polovica sú lesy a pasienky, druhá polovica je orná pôda.

Menší dopyt po zemiakoch môže byť spôsobený aj zmenou stravovacích návykov obyvateľstva. V minulosti boli zemiaky základnou potravinou Slovákov. „So zemiakmi je viac práce. Treba ich z pivnice doniesť, oškrabať a pripraviť. Moderné gazdinky majú radšej cestoviny, ktoré hodia do hrnca s vodou a všetko sa urýchli,“ dodal hlavný ekonóm.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM