Ivana Milanová Kultúra

Liptovskom múzeu v Ružomberku kúpilo do expozície Andreja Hlinku koženú sedaciu súpravu

Kožený gauč, na ktorý sa dívate nie je len taký hocijaký. Sedával na ňom A. Hlinka a ružomberské múzeum ho zaobstaralo do svojej zbierky spolu s dvoma albumami fotografií.

Ilustračný obrázok k článku Liptovskom múzeu v Ružomberku kúpilo do expozície Andreja Hlinku koženú sedaciu súpravu
Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku

V rámci projektu Akvizícia koženej sedacej súpravy z pozostalosti Andreja Hlinku Liptovské múzeum v Ružomberku v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja zakúpilo do svojho zbierkového fondu sedaciu koženú súpravu z pozostalosti Andreja Hlinku.

Sedaciu súpravu múzeum získalo od I. Mydlovej, ktorá ju viac ako štyridsať rokov starostlivo uchovávala. Ona ju zdedila z pozostalosti rodiny Šľachtovej z Ružomberka. Eduard Šľachta bol osobným priateľom a dvorným fotografom Andreja Hlinku. Zároveň múzeum získalo aj dva albumy fotografií dokumentujúcich dobu a život A. Hlinku.

Zakúpenie zbierkového predmetu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a spolufinancoval Žilinský samosprávny kraj .

Cieľom projektu bolo dobudovanie jedinečnej expozície ružomberského rodáka ako aj významnej slovenskej historickej osobnosti. Prezentáciou vzácneho kultúrneho dedičstva tak Liptovské múzeum v Ružomberku obohatilo svoj zbierkový fond a oživilo filozofiu, dielo a odkaz Andreja Hlinku pre súčasné a ďalšie generácie, odbornú ale i laickú verejnosť.

Zbierkový predmet môžu návštevníci vidieť v stálej expozícii Andreja Hlinku v Liptovskom múzeu v Ružomberku.

Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM