Jozef Milan Samospráva

Mapy na webstránke mesta: Radnica spustila GIS

Ružomberská radnica sprístupnila v týchto dňoch na svojej oficiálnej internetovej stránke verejnú verziu uceleného geografického informačného systému (GIS). Ktokoľvek tak môže kedykoľvek nahliadnuť do podrobných máp mesta a získať jednoduchým spôsobom množstvo súvisiacich informácií.

Ilustračný obrázok k článku Mapy na webstránke mesta: Radnica spustila GIS
Foto: Jozef Milan

„Ešte donedávna sme udržiavali a používali rôzne mapové podklady bez vzájomného prepojenia a možnosti zdieľania údajov. Potreba zavedenia funkčného jednotného systému v rámci mestského úradu bola čoraz citeľnejšia, tak sme sa už vlani rozhodli, že sa do tohto odvážneho zámeru pustíme,“ vysvetlil primátor Ján Pavlík.

Úrad pracuje s GIS od minulého roka

Pre vnútorné potreby jednotlivých odborov radnice spustili moderný systém na zachytávanie, ukladanie, spracovanie a zobrazovanie priestorových údajov v závere minulého roka. „Teraz sme sprístupnili jeho verejné rozhranie. Bolo by hriechom neuľahčiť obyvateľom prístup k informáciám, keď sa nám naskytla takáto výhodná príležitosť,“ vyzdvihol ružomberský primátor novozavedený informačný systém, ktorý bude mestskú pokladnicu stáť najbližšie štyri roky iba symbolické euro.

K čomu sa občan dostane

Bezplatná verejná verzia síce zo zákonných dôvodov neumožňuje sprístupniť všetky katastrálne údaje, ale záujemcovia sa napriek tomu dostanú k podrobným leteckým mapám, miestopisu, územnému členeniu, ale napríklad aj k znázorneniu cenových máp či parciel vo vlastníctve mesta a prekrývať si ich navzájom.

Sekciu GISPLAN mapový systém nájdete na www.ruzomberok.sk na ľavej strane pod najpoužívanejšími odkazmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM