Rôzne

Maturitný reparát si napíše viac študentov ako vlani. Ktorý predmet nezvládli najčastejšie?

Neúspešných maturantov bolo tento viac ako vlani. Maturitný reparát si v septembri napíše vyše 1300 študentov, čo je asi o 260 viac ako minulého roku.

Ilustračný obrázok k článku Maturitný reparát si napíše viac študentov ako vlani. Ktorý predmet nezvládli najčastejšie?
Zdroj: TASR

„V porovnaní s minuloročným opravným termínom je v tomto školskom roku prihlásených viac chlapcov a dievčat na opravu testov predovšetkým zo slovenčiny, ďalej z angličtiny a nemčiny v stredných odborných školách na úrovni B1,“ povedala Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý testovanie zastrešuje.

Viac študentov ako vlani bude opravovať aj písomné maturity v školách s vyučovacím jazykom maďarským. Naopak, menej študentov bude písať reparát z matematiky. „Oproti minulému roku ich bude menej o cca 50,“ doplnila Kanovská. Matematiku si chlapci a dievčatá ako maturitný predmet vyberajú dobrovoľne. Tento rok z nej maturovalo 7205 študentov, teda asi 14 percent. Väčšinu tvorili gymnazisti.

Najviac reparátov z cudzích jazykov

Najviac študentov, vyše 650, bude v septembri písať reparát z angličtiny, asi 360 z nemčiny a približne 160 zo slovenského jazyka a literatúry. Vlani tento predmet opravovalo 77 maturantov. Takmer o stovku stúpol aj počet maturantov, ktorí nezvládli ľahšiu úroveň z angličtiny a nemčiny v odborných školách.

Najviac neúspešných maturantov – takmer 280 bolo v Žilinskom kraji, asi 250 v Trenčianskom a necelých 200 v Bratislavskom kraji. Na reparát sa museli u riaditeľa svojej školy prihlásiť do konca júna. Opravný termín je stanovený na 3. až 8. septembra 2014.

Prečítajte si aj: http://student.dnes24.sk/…telky-179241

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM