Petra Janigová Rôzne

Medzi Ružomberčanmi letí Turecko

Leto máme v plnom prúde a tak sme si opäť trošku posvietili na dovolenkovú tému. Zisťovali sme do akých destinácií najčastejšie balíte kufre a čo by vám v zahraničí určite nemalo chýbať.

**Ideál je Turecko **

Najhorúcejším hitom dovolenkujúcich Slovákov je už niekoľko sezón Turecko. Niet divu, veď krajina polmesiaca ponúka nádherné piesočnaté pláže, k tomu ubytovanie v hotelových komplexoch s množstvom hviezdičiek a to všetko za prijateľnú cenu. Dovolenka v Turecku je preto najlepšou a najčastejšou voľbou aj pre ružomberských klientov.** „Ideálna dovolenka je Turecko, all inclusive, väčšinou sú to rodiny – dvaja dospelí a jedno dieťa, alebo dve deti, čiže takáto ponuka je pre nich najlepšia,“** priblížil Pavol Littva, majiteľ CK Palma. „Najväčší záujem majú klienti o Turecko a nielen tento rok, ale takýto nárast sledujem posledné dva roky. Zrejme je to spôsobené aj tým, že v Egypte a v Tunisku boli nepokoje, takže všetci sú preorientovaní na Turecko,“ myslí si Alena Dubovská, z Cestovnej agentúry Dolce Via.

Stálicou medzi destináciami je samozrejme Chorvátsko, cestujeme aj do Grécka, Talianska či Španielska. Tohoročnou novinkou medzi dovolenkami je práve juh Pyrenejského polostrova – slnečná Andalúzia. **„Dovolenkári navštevovali aj Egypt, ktorý je trošku okukaný a cez hlavnú sezónu je tam aj dosť teplo, takže menia destinácie. Začalo to Andalúziou, ktorá sa nelietala, no klienti už majú precestované veľa, preto objavujú nové a nové destinácie,“ **vysvetlil tento nový záujem Littva.

Cena vs. kvalita

No či si už dovolenkár vyberie tradičné Chorvátsko, lacné Bulharsko či tureckú exotiku, všetci majú jedno spoločné – vo chvíľach oddychu sa nechcú už o nič starať. Dôležitou položkou pri výbere je preto strava, väčšina dovolenkujúcich dáva prednosť službám all inclusive. Asi najdôležitejším kritériom ale tradične zostáva cena dovolenky, v posledných rokoch sa však zaujímame aj o kvalitu ponúkaných služieb. Napriek tomu stále platí, že rozhodujúce slovo má cena.** „Najdôležitejšia je cena, ale teraz sú už ceny také nízke, že si vyberie každý,“** hovorí Jana Darovníková z CK Darka Tour a rovnaký názor má aj jej kolega: „Naši klienti už majú nejakú predstavu, samozrejme presedia hodiny za internetom a prídu na nás pripravení, ale je to v poradí – cena a potom kvalita.“

Konečnú cifru za dovolenku môže výrazne znížiť dátum, keby ju kupujete. V tomto smere sa veľkej obľube tešia last minuty a ultra last minuty. Najmä v druhom prípade, keď cestujete prakticky na druhý deň cena rapídne klesá, napriek tomu sa treba mať na pozore.** „Keď kupujete dovolenku dva dni pred odchodom, tak sa cena úplne znižuje. Ak však cestujete viacerí, nemôžete si byť istí, či bude toľko miest, aby ste boli ubytovaní v jednom hoteli,“** upozorňuje J. Darovníková.

(foto:seneca.sk)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM