Jozef Milan Rôzne

Menej smradu? Hrbôti hovoria: no, ucítime...

Mondi SCP ukončilo v uplynulých dňoch výmenu prevzdušňovacieho zariadenia čistiarne odpadových vôd v mestskej časti Hrboltová, čo má znamenať podstatné zníženie nepríjemne sa šíriaceho zápachu.

**„Faktom je, že po inštalácii nových špeciálnych platní dôjde k zlepšeniu prenosu kyslíka pre mikroorganizmy, ktoré zabezpečujú biologické čistenie odpadových vôd. Dostatok kyslíka zabráni vzniku anaeróbnych zón, kde dochádza k opačným procesom a tvorbe nepríjemne zapáchajúceho sírovodíka,“ **vysvetlil riaditeľ divízie výroby celulózy Mondi SCP Vladimír Krajči.

Poslankyňa Mestského zastupiteľstva za Hrboltovú Anna Šanobová nespochybňuje snahu koncernu riešiť problém, ktorý desaťročia výrazne znižuje kvalitu života Hrbôtov. „Pravdou je aj to, že 75% platní bolo inštalovaných už dávnejšie, ale dni so zvýšenou koncentráciou zapáchajúcich látok, ktoré nahlasujeme SCP, sa opakovali aj v blízkej minulosti. Preto uvidíme, resp.ucítime, či inštalovanie všetkých platní prinesie výraznejšie zlepšenie,“ zhodnotila poslankyňa.

ČOV v Hrboltovej je podľa Vladimíra Krajčiho po nákladných investíciách v neporovnateľne lepšom stave a účinnosti oproti nedávnej minulosti a je ju možné porovnávať s ktorýmikoľvek špičkovými ČOV kdekoľvek vo svete. Na záver dodáva: „V tejto chvíli ozaj neviem, čím by sa dala ešte vylepšiť.“

zdroj: tasr/ ruzomberok24

RK COV Hrboltova
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM