Petra Janigová Futbal

MFK do jari s jasným cieľom: Útok na špicu tabuľky

Na tlačovej konferencii pred jarnou časťou Corgoň ligy sa žiadne prekvapenia nekonali. Ružomberok chce hrať v pohárovej Európe, skončiť preto musí od tretieho miesta nahor.

„Naše ciele pre túto sezónu sa nemenili, chceme sa umiestniť na čo najvyšších priečkach. Našou métou je účasť v európskych pohárových súťažiach,“ začal známymi slovami tlačovú konferenciu generálny riaditeľ MFK Ružomberok Milan Baraník. Spoločne s ním sa pred novinárov posadil aj tréner A tímu Aleš Křeček, kapitán Ruže Pavol Masaryk a nová posila vo funkcionárskych radoch – športový riaditeľ Jaroslav Köstl. Po jeseni šiesty tím tabuľky tak nadväzuje na rovnaké ciele, s akými štartoval túto sezónu. Nezmenený zostáva aj celosezónny rozpočet klubu, ktorý sa bez zarátania financií určené na prestupy hráčov pohybuje na úrovni dvoch miliónov eur. „Mestské zastupiteľstvo po niekoľkomesačných rokovaniach súhlasilo s jednostranným navýšením základného imania druhým akcionárom, spoločnosťou FK Invest. Tento krok vniesol do budúcnosti nášho klubu pokoj,“ dodal na margo finančných záležitostí M. Baraník.

Počas jesene sa Ružomberku mimoriadne darilo, čo mu po zúčtovaní prvej polovice súťaže vynieslo šiestu priečku a najmä výbornú, iba päť bodovú stratu na prvého. Príprava na jarnú časť bola preto trochu šokom, keď MFK dokázal z desiatich zápasov vyhrať len tri krát. „Príprava bola dlhá, keďže v našich podmienkach sa veľmi dlho nehrá a všetci sa už tešíme, kedy to vypukne naostro. Chceme hrať futbal pre ľudí, predvádzať hru, ktorá ich bude lákať na tribúny,“ zopakoval svoju víziu tréner Aleš Křeček a pokračoval: „Prípravu hodnotím však pozitívne. Splnili sme všetko, čo sme si predsavzali a vo väčšine prípadov som spokojný s prístupom hráčov a kvalitou odvedenej práce. Čo nám nevyšlo, sú výsledky. Tie však nie sú až také dôležité, zažil som aj prípravu, kde sme takmer všetko vyhrávali a v lige sa to vôbec neodrazilo.“

Hlavný tréner Liptákov výsledky nepreceňoval a ani nepodceňoval, no keď prišli nevydarené zápasy ako bol výprask v Zlíne 0:4, nasledovali aj dôrazné pohovory. „Môžem povedať, že dnes sme už psychicky opäť tam, kde sme boli na jeseň. Tím si uvedomuje, o čo hrá, vie, ako má pracovať, aby sme ten náš spoločný cieľ dosiahli. Ten sa nemení, jednoznačne chceme hrať pohárovú Európu, takže naším cieľom je skončiť od tretieho miesta nahor. Už v najbližšom zápase v Žiline sa to budeme snažiť napĺňať,“ vyjadril sa Aleš Křeček. Aby Ružomberok v tomto a aj ďalších zápasoch dokázal bodovať, bude musieť zabudnúť na strelecké suchoty z prípravy a nadviazať na gólostroj z jesene.

Ofenzívne povinnosti bude mať samozrejme na starosti hlavne kapitán Pavol Masaryk, ktorý je s dvanástimi gólmi aktuálne najlepším kanonierom Corgoň ligy. „Góly čakáme v prvom rade od Paľa, to je jasné, ale celá strelecká ťarcha tímu nesmie ležať len na ňom. Verím, že máme hráčov, ktorí sa k nemu môžu pridať. Zapojiť by sa vo väčšej miere mali aj ďalší útočníci a ofenzívni záložníci: Jiří Skalák, Filip Serečin, góly vie dávať aj Patrick Oboya a tiež Peter Hoferica," uviedol český kouč. Práve nová posila v oranžovom drese si na presné zásahy brúsi zuby už teraz a pre istotu uzavrel futbalista z Kene aj symbolickú stávku s jedným zo zamestnancov klubu. „Oboya sa stavil, že ak nedá deväť gólov, musí mu doniesť z Afriky slona. Ak tých deväť gólov v jarnej časti dá, musí mu naopak on jedného slona darovať. Samozrejme, je to myslené ako recesia, ale neboli by sme proti, ak by do tej Afriky napokon musel putovať slon zo Slovenska," zaželal si A. Křeček.

Pohyby v kádri: Odchody: **Marko Radič (Plock), Tomáš Sedlák (Kaposvár), Anton Sloboda (Žižkov), David Šmahaj (Znojmo), Tomáš Krbeček a Milomír Sivčevič si hľadajú angažmán **Príchody: Richard Lásik (Brescia – hosťovanie), Tomáš Lešňovský (dorast), Miroslav Markovič (Dukla Praha – hosťovanie), Martin Nosek (Dubnica), Patrick Onyango (Most), Miroslav Poliaček (FC Slovácko), Lukáš Zich (Sparta Praha)

Aktuálna súpiska MFK Ružomberok: Brankári: Libor Hrdlička, Tomáš Lešňovský, Lukáš Zich Obrancovia: Lukáš Bielák, Michal Gallo, Lukáš Greššák, Martin Jurkemik, Jaroslav Kostelný, Peter Maslo, Martin Nosek, Oliver Práznovský **Stredopoliari: **Tomáš Ďubek, Peter Hoferica, Ján Chovanec, Ivan Kotora, Richard Lásik, Patrick Onyango, Miroslav Poliaček, Juraj Vavrík **Útočníci: **Miroslav Markovič, Pavol Masaryk, Štefan Pekár, Filip Serečin, Jiří Skalák

Realizačný tím: Športový manažér: Jaroslav Köstl Hlavný tréner: Aleš Křeček Asistent trénera: Ladislav Totkovič Tréner brankárov: Branislav Rzeszoto Kondično-rehabilitačný tréner: **Miroslav Okál **Lekári: Tibor Letko, Radovan Lastič **Maséri: **Juraj Hervatovský, Ľuboslav Ondrla **Technický vedúci: **Gustáv Mataj **Technický a bezpečnostný manažér: Jaroslav Považan **Koordinátor styku s fanúšikmi: Tomáš Dian

foto: Jozef Olejník

FUTBAL - tlacovka MFK
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM