Tlačové správy

Michal Slašťan: Matka drží dieťa za srdce celý život

Okresné centrum KDH Ružomberok usporiadalo v nedeľu v Parku Š. N. Hýroša tradičné kultúrne podujatie venované Dňu matiek, ktoré bolo pre zlé počasie posunuté o dve nedele. Vyššia moc tentokrát akcii priala, aj keď pred druhou poobede niekoľko ďažďových kvapiek pohrozilo.

Ilustračný obrázok k článku Michal Slašťan: Matka drží dieťa za srdce celý život
Foto: Jozef Milan

Na milej akcii vystupovali v tanečných kreáciách a speváckych sólach detí zo Základnej umeleckej školy Ľ. Fullu, tanečná skupina Galaxy a finalistka Superstar Kristína Debnárová.

Podujatie otvoril predseda Okresného centra kresťanských demokratov Michal Slašťan. „Jedno múdre príslovie hovorí, že matka môže držať dieťa za ruku niekoľko rokov, ale za srce ho drží celý život. Puto medzi nimi je jedno z najsilnejších na svete. Chcem vyjadriť vďaku všetkým mamám a starým mamám za prácu a starostlivosť o celé rodiny, ktorou upevňujú toto najdôležitejšie spojenie,“ povedal pri privítaní Michal Slašťan, ktorý už oficiálne ohlásil svoju kandidatúru na primátora Ružomberka. V rozhovore nielen spomína na svoju mamu, ale hovorí aj o sile spolupatričnosti, ktorú by rád znova priniesol do komunálnej politiky.

Moja mama

Mal som vynikajúcu, starostlivú mamu, ktorá bola učiteľkou v materskej škôlke, ale vstávala ráno o pol piatej, lebo musela podojiť kravu, nakŕmiť hydinu, utekať na pol šiestu na autobus do práce, vrátiť sa domov a starať sa do neskorého večera o rodinu, a tento kolotoč vytrvalo opakovať. My ako deti sme sa museli podieľať na časti roboty – nakosiť a nasušiť seno pre dobytok, kŕmiť prasiatka, či chystať drevo na zimu. Aj vďaka maminej výchove som sa nikdy nehanbil za to, že som človek z dediny, ktorý vie držať kosu, sekeru, alebo aj nôž na prípravu dobrého guláša.

Prežil som prekrásne detstvo

Bolo nás doma jedenásť – otec, mama, šesť súrodencov a traja starí rodičia. Bola to taká typická slovenská rodina z minulých storočí, kedy tri generácie žili pod jednou strechou. To moje detstvo je spojené so spomienkami na múdrosť starých rodičov. Starý otec robil 30 rokov v Amerike pri vysokej peci, stará mama v podstate nezamestnaná a mama stíhaná režimom. Mal som šťastie, že aj napriek tomu sme dvaja súrodenci vyštudovali vysoké školy. V rodine sme viedli nekonečné debaty o rodinnom živote, úlohe obce a štátu pri pomoci rodinám, o demokracii.

Rodinná súdržnosť

Vďaka našim rodičom sme súrodenci ostali vynikajúco spojení, nerozdelili nás ani zvady o majetok, ako to dosť často býva. Robíme tradičnú zabíjačku, kde sa zídeme šesťdesiati, a to prasiatko pomaly zjeme na posedenie. Môžem len zaželať všetkým matkám a otcom, aby udržali svoje rodiny kompletné a pohromade. Život im to vráti vždy v dobrom.

(PR)

Deň matiek 2014
20
Galéria
Foto: Jozef Milan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM